Жълтата вироза (TuYV) при рапицата е проблем, който стана добре познат през последните години поради бързото разпространение във все повече земеделски райони в България. Причинителят на вирусната болест е зелената прасковена листна въшка, известна още, като Myzus persicae. Заразяването на посевите логично поражда у фермерите въпрос как да се справят по най-оптималния начин, а решението идва от семепроизводителите, които вече предлагат ново поколение генетика, устойчива на жълта вироза.

 КАК ДА ПОЗНАЕМ ЖЪЛТАТА ВИРОЗА

Жълтата вироза е лесно разпознаваема по характерното оцветяване на листата на рапицата, както и по намалената способност за разклоняване на самите растения.

Болестта се разпространява „трайно“ или „повтарящо се“ за дълъг период от време (от края на лятото до началото на есента). Това я прави наистина опасна и застрашаваща посевите още в начален стадии на вегетацията. Специфичното , че веднъж заразено, растението остава такова за целия си живот и увеличава риска от разпространение върху рапичните посеви около него.

В крайна сметка, земеделските производители могат да претърпят загуби на реколтата от порядъка на 35-40%.

СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМА

Поради сериозността на проблема, компаниите, които произвеждат рапични семена, провеждат ежегодни мониторинги, в които изследват степента на разпространение на болестта по региони.

Първите резултати за България са публикувани още през 2016г., а към днешна дата показват, че разпространението на вируса и степента на инфекцията растат по години. Това е явен сигнал, че болестта не е за подценяване и придобива все по-голямо стопанско значение за производителите.

Поради многото агроклиматични и биотични фактори, благоприятстващи разпространението на болестта, както и ограничените средства за ефективен контрол над векторите на вируса, може да се каже, че най–ефикасното решение на този проблем е изборът на генетически устойчиви хибриди. По този начин рапицата има възможност да развие своя потенциал за зърно и маслено съдържание и в края на сезона да отчете желаните резултати.

Що се отнася до разпространението на болестта, установено на територията на страната, забелязват се силно заразени полета в районите на североизточна и южна България и по-слабо заразени в централната част.

Към днешна дата няма компания, производител на семена, която да игнорира този изключително сериозен проблем-устойчивостта на културата към жълта вироза се превръща в стандарт за зърнопроизводителите.

Поради сериозното икономическо значение, което предизвикват болести като тази, семенарските къщи всяка година работят усилено, за да предоставят най–оптималните решения на пазара. Устойчивата генетика определено оказва подкрепа на устойчивото развитие, и ползите от нея са неизчерпаеми. 

 

LGSeeds