Полша се съгласи с работния вариант на сделката на Европейския съюз за таван на цените от 60 долара за барел на руския петрол, доставян с танкери. Това позволява на ЕС да продължи напред с официалното одобряване на сделката през уикенда, каза посланикът на Полша в ЕС Анджей Садош в петък.

Варшава изчака с одобряването на сделката, за да проучи механизъма за корекция, който да запази горната граница под пазарната цена. Варшава, заедно с Литва и Естония, настояваха в преговорите таванът да бъде възможно най-нисък, за да се намалят приходите за Русия и да се ограничи способността на Москва да финансира войната си през Украйна.

Садош каза, че механизмът в окончателната сделка ще поддържа горната граница на цената поне 5% под пазарната ставка. "Ройтерс" и "Уолстрийт джърнъл" съобщиха същите параметри в четвъртък с уточнение, че определящ ще е индекс на Международната агенция за енергия.

Таванът на цените, идея на страните от Групата на седемте (G7), има за цел да намали приходите на Русия от продажба на петрол, като същевременно предотврати създаване на остър дефицит и скок на световните цени на петрола, след като ембаргото на ЕС върху руския суров петрол влезе в сила на 5 декември, понеделник.

Тогава ще се разбере и кога и как ще се преразглежда горната граница - според вариант, видян от "Ройтерс" в четвъртък, това трябва да стане в средата на януари и след това на всеки два месеца.

Садош каза, че ЕС вече може да стартира писмена процедура за всички 27 страни от ЕС за официално одобрение на сделката и гя би трябвало да бъде обявена официално в неделя - ден преди ембаргото да влезе в сила. България получи изключение от забраната до края на 2024 г., но продължава неяснотата дали тази дерогация позволява износ за единния пазар на горива, произведени от руски петрол в "Лукойл" в Бургас.

Таванът на цените на G7 ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят руски суров петрол по море, като използват западни застраховки и морски услуги, стига да не плащат повече за барел от договорения лимит.

Първоначалното предложение на G7 миналата седмица беше за таван на цената от $65-$70 за барел без механизъм за корекция. Тъй като руският суров петрол сорт Urals вече се търгуваше под тази цена, Полша, Литва и Естония настояха за още по-нисък минимален праг.

Дневник