Предложението за вот на недоверие към правителството, внесено от лидера на основната опозиционна партия СИРИЗА-Прогресивен алианс Алексис Ципрас и неговата партия, беше отхвърлено при гласуването днес, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Против свалянето на доверието от правителството гласуваха 156 депутати, а 143 се обявиха "за".

Общо 299 (от 300) депутати участваха в поименното гласуване след тридневно обсъждане. Независимият депутат Андреас Пацис отсъства от вота.  

Предложението за вот на недоверие на правителството на лидера на опозицията бе внесено във връзка със скандала с подслушването, който засегна дясноцентристката управляваща партия преди наближаващите избори.

Вотът на недоверие очаквано не мина в парламента днес, където управляващата партия "Нова демокрация" разполага с удобно мнозинство от 156 места.

Алексис Ципрас заяви в сряда, когато внесе предложението, че то ще принуди министър-председателя Кириакос Мицотакис да отговори публично за скандала, напомня Асошиейтед прес. Според твърденията редица високопоставени политици, министри и военни са били обект на наблюдение. 

По време на разгорещените дебати днес Ципрас обвини Мицотакис, че лично е разпоредил подслушването. 

Скандалът избухна по-сериозно през август, когато високопоставен правителствен представител и ръководителят на разузнавателната агенция на страната подадоха оставки след разкритията, че телефонът на политик от социалистическата партия е бил следен. По това време Мицотакис настояваше, че подслушването е било законно, но неправомерно, и че ако е знаел за него, не би го одобрил. По-късно правителството въведе и законодателство, което затяга регулациите за използването на шпионски софтуер в страната.

В отговор на изказването на Ципрас, Мицотакис отбеляза, че е поел политическата отговорност, сменил е хора на конкретни постове, свързани със скандала, и че правителството наскоро е гласувало закон за изменение на функционирането на националните разузнавателни служби на Гърция. По думите на премиера това е направено, "без да пренебрегваме допуснатите грешки, но и без да имаме намерение да разрушаваме една критична държавна структура, чийто цялостен принос за националната сигурност не трябва да бъде засенчван от отделни грешки и пропуски".

Твърденията, че други висши служители, журналисти и членове на кабинета също са били обект на шпионски софтуер, който може да подслушва разговори по мобилни телефони, да съхранява контакти и данни и да получава достъп до микрофоните и камерите на устройствата, предизвикаха съдебно разследване.

Въпреки че все още изпреварва СИРИЗА в проучванията на общественото мнение, силната преднина на Нова демокрация е засегната от скандала, както и от повишените разходи за живот. Гърция трябва да проведе избори през първата половина на 2023 г., въпреки че все още няма определена дата.

 БTA