Учените поставиха нов рекорд за най-дълбоко заснетата с камера риба, както и за най-дълбокия улов, правен някога, съобщи "Скай нюз".

Младата риба - вид морски охлюв /лат. Liparidae, бел.ред/ - е заснета да плува на 8 336 м в протока Идзу-Огасавара, южно от Япония.

Предишният рекорд - също от вида Liparidae - беше регистриран на 8 178 м в Марианската падина в Тихия океан през 2017 г.

В Марианската падина се намира най-дълбоката точка във всяко море на Земята с максимална дълбочина около 10 935 м (35 876 фута).

Но учените, водещи изследванията в протока Изу-Огасавара, смятат, че откритието им може да е на - или близо до - максималната дълбочина, на която може да оцелее някоя риба.

Професор Алън Джеймисън, който е изследовател в Университета на Западна Австралия в Пърт, заяви, че според него рибата може да живее на такава дълбочина в траншеята Идзу-Огасавара заради малко по-топлите й води.

Той каза: "Прекарахме повече от 15 години в изследване на тези дълбоководни охлюви-риби; за тях има много повече от просто дълбочина, но максималната дълбочина, на която могат да оцелеят, е наистина изумителна."

"В други траншеи, като Марианската, ги откривахме на все по-големи дълбочини, просто пълзящи над границата от 8 000 м във все по-малък брой, но около Япония те наистина са доста многобройни."

Въпреки че заснетите от изследователите риби не са уловени, за да бъдат напълно идентифицирани, учените улавят Liparidae малко по-високо на 8 022 м - още един рекорд.

Liparidae се срещат в океаните по целия свят, като в момента са известни повече от 300 различни вида, много от които живеят в плитки води.

Видовете, приспособени да живеят в по-дълбоки води, могат да издържат на огромното дълбоководно налягане с помощта на желатиновите си тела.

Професор Джеймисън, който е основател на Центъра за дълбоководни изследвания Minderoo-UWA, работи с екип от Токийския университет за морски науки и технологии по време на двумесечната експедиция, която започна през септември миналата година. 

Дарик