Днес се отбелязва Денят на св. Георги Победоносец - един от най-популярните светци в християнството и мъченик за Христовата вяра.


Празникът е обичан и почитан в цяла България, тъй като Георги е най-популярното мъжко име в страната - носят го повече от 145 хил. души. Общо имениците днес, по данни на националната статистика, са 212 хил. души.


Житието на светеца воин разказва, че по времето на император Диоклециан Георги бил войник. Едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Тъй като бил умен и способен младеж, императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той е християнин.

Когато се разбрало, императорът поискал от св. Георги да се отрече от вярата си, но той отказал. Заради това бил подложен на множество мъчения. След всяко от тях обаче оздравявал, защото сам Господ лекувал раните му с докосването си.


Св. Георги отговарял на измисляните нови и нови мъчения на императора с думите:
По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз да понасям мъченията

Бил обезглавен на 23 април 306 г. Най-известното чудо, извършено от св. Георги, е убиването на змея близо до град Вирит. Змеят изяждал всеки ден по едно от децата в града, докато светецът не го пробол с копието си. Заради чудото хората в града повярвали в Бога и се покръстили. От тук води началото си най-популярното изображение на светеца по иконите - на бял кон с копие в ръка и змей в краката.

Денят на храбростта

Гергьовден е: един от най-почитаните празници в България© Юлия Лазарова
Празникът на воина св. Георги се отбелязва като Ден на храбростта и българската армия. Традицията води началото си от 1880 г., когато с указ княз Александър Батенберг постановява честването му.

В последните три години традиционният военен парад за празника не беше провеждан заради ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Тази година, когато Българската армия отбелязва 145-ата годишнина от създаването си, военните колони отново ще преминат в тържествен марш през центъра на София, а строят ще бъде приет от президента Румен Радев.

Преди това ще има водосвет на бойните знамена и знамената светини пред паметника на Незнайния воин. Ще бъдат демонстрирани сухопътната и военно-въздушната техника на армията.

Празникът на пролетта

Гергьовден е един от най-тачените празници в българския обреден календар. Фолклорът пази отглас от почитта към него в народните песни:
Личен ден Великден, дваж по-личен - Гергьовден

Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (в народните вярвания той побеждава ламята и отключва изворите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. С този празник започва стопанската година. Коли се агне и се отправят молитви за плодородие.

Гергьовден е: един от най-почитаните празници в България© Юлия Лазарова
Според народната традиция празничната трапеза за Гергьовден се прави на открито - "на зелено". Обичайно на масата на този ден се слагат печено агнешко, обредни хлябове, прясно издоено мляко и сирене.

Имен ден празнуват: Георги, Ганка, Гинка, Гергана, Ганчо, Галя, Гергин.

Дневник