Наградата за цялостен спектакъл в тазгодишното издание на театралния фестивал “Друмеви театрални празници” е за спектакъла „Мислещите тръстики“ на Театрална работилница „Сфумато“, съобщиха от ДКТ “Васил Друмев”.

Днес бе последния ден от конкурсната програма, а тази вечер бяха раздадени и наградите.

Награда в направление Авторски прочит не се присъжда. Журито (Лилия Абаджиева, Петър Денчев и Даниела Вичева) определи две поощрителни награди на пиесите „Графоманът“ на Денис Олегов и „Кай - тигърът на шуменското езеро“ на Магда Борисова.

Наградата за режисура е присъдена на Веселка Кунчева за спектакъла „Полетът на къртицата“ на Puppets Lab.

Награда за сценография отива при Мариета Голомехова за спектакъла „Полетът на къртицата“ на Puppets Lab.

Наградата за музика е за Лъчезар Кацарски за изпълнението на музика на живо в спектакъла „Забелязано в Благоевград“ на Драматичен театър „Никола Вaпцаров“ - Благоевград.

Илиян Марков получи наградата за мъжка роля в спектакъла „Дърво без корен“ на Театър „О3“.

Наградата за женска роля е за Албена Чобанова за спектакъла „Забелязано в Благоевград“ на Драматичен театър „Никола Вaпцаров“ - Благоевград.

Наградата на публиката отива при „Мислещите тръстики“ - ТР „Сфумато“

Специална награда връчи Община Шумен. Тя е за Албена Ставрева за спектакъла „Неведение“ на Народен театър „Иван Вазов“

По-рано през последния фестивален ден журито на “Друмеви театрални празници” сподели на пресконференция впечатленията си от представленията.

Председателят Лилия Абаджиева заяви, че е хубаво, че фестивалът продължава традицията да представя българска драматургия. “Интересно бе, че имаше текстове на Радичков и Хйтов, които са част от историята на българския театър и е ценни, че те предизвикват любопитство, начин на посягане и опит за интерпретиране през полезрението на съвременния човек. Видяхме отлични актьорски превъплъщения и актьори, които пишат текстове и ги играят. Дали това е характерно за сезона или е тенденция ще разберем тепърва”, отбеляза Абаджиева.

Петър Денчев също адмирира усилията на фестивала да показва българска драматургия. Той подчерта, че в пиесите тази година липсват социално значими теми. “Нямаше ги големите теми по социални, политически, здравни проблеми или ако ги е имало са видени през микро истории.  От три години живеем в различен свят – пандемия, война... и този свят е останал извън текстовете. А театърът е предимно социално изкуство. Той отправя послания”, каза Денчев.

На брифинга  директорът на ДКТ „Васил Друмев“ Илия Виделинов обяви, че фестивалът се радва на голям интерес от публиката и посещаемостта е с 46% повече спрямо последните 10 години.

ШУМ.БГ