Твърденията на Русия, че нейните военни са нанесли огромни загуби на настъпващите украински войски, са "диви фантазии", заяви шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, цитиран от АФП.

Министерството на отбраната на Москва заяви, че е осуетило украинската офанзива, като руските войски са убили общо "1500 военнослужещи" и са унищожили над 100 бронирани машини.

"Да унищожиш 1500 души, това трябва да е такова клане, в рамките на един ден, на повече от 150 километра, едно адско клане", написа в Телеграм Пригожин в отговор на твърденията.

"Затова смятам, че това са просто някакви диви фантазии."

Пригожин също така заяви, че войските на Киев са постигнали успехи в близост до Бахмут, за който Русия твърди, че е установила контрол миналия месец.

По думите му руските войски "бавно" напускат село Берхивка край Бахмут, което според него е "срамно".

Твърденията на Москва

Руското министерство на отбраната заяви днес, че руските сили са отблъснали още една сериозна офанзива на украинските сили в региона на Донецк, като са нанесли сериозни поражения на противника откъм личен състав и като са унищожили осем танка "Леопард", предаде Ройтерс.

"След като понесе тежки загуби предния ден, киевският режим прегрупира останките от 23-а и 31-ва механизирана бригада в отделни консолидирани единици, които продължиха с нападателните операции. Нанесено им бе комплексно огнево поражение от нашите армейски сили, нападателната и оперативно-тактическата ни авиация, ракетните сили и артилерия, а също така и с тежки огневи системи", се казва в изявление на руското министерство в "Телеграм".

Вчера Русия заяви, че украински сили са предприели мащабна офанзива в региона на Донецк, въпреки че така и не стана ясно дали атаката следва да бъде тълкувана като начало на дългоочакваното украинско контранастъпление, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските сили са унищожили 28 танка, от които осем танка "Леопард", доставени на Украйна от западните ѝ съюзници, а също така и 109 бронирани бойни машини. Освен това руското ведомство съобщи, че броят на украинските загуби при офанзивата е 1500 войници.

Днес.бг