Със създаването на новото правителство "ще върнем президента там, където му е мястото", каза бившият депутат от "БСП за България", преминал в редиците на ПП-ДБ - Явор Божанков, в студиото на Нова телевизия.

"Румен Радев преди да сдаде служебната власт похарчи 4 млрд. лева за 4 дни за разплащане на пътни фирми. Това е огромен скандал и абсолютно недопустимо - да ни поставя пред свършен факт", разктикува Божанков по адрес на Румен Радев и служебния кабинет.

"Вчера ни атакуваха брутално. Президентът излезе по време на химна, за да ни блъска още малко пред медиите. Това е същият президент, който постоянно казва, че редовен кабинет трябва да има. Атакуваха ни и БСП, които казваха същото. Те получаваха няколко пъти мандат и знаят колко е трудно и как самите те не успяха да го реализират", коментира Божанков.

"Всички говорят за редовен кабинет, а в пленарна зала атакуваха самата идея за правителство", добави той. По думите му усещането след избора на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е "все едно се събуждаш в друга държава за един ден", като даде за пример първата заявка на военния министър Тодор Тагарев. Той, по думите му, щял да допринесе за окончателното скъсване с "режима на Путин". Последните изказвания на ръководителите на службите пред депутатите само доказвали "нуждата от мащабни промени" в тази сфера, каза още Явор Божанков.

"Гласувах с абсолютна убеденост за наш кабинет, в наш мандат, за наш премиер - Денков. Това искахме от самото начало. Ние казахме, че пред България друг път няма. Това е програмата, това са националните приоритети. Около това трябва да търсим съгласие. И това се случи", коментира той.

Той коментира и гласуването на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ "за" кабинета.

"Това не е поискана подкрепа. Кабинетът щеше да бъде избран със и без тези два гласа. Те са решили да гласуват така и подчертаха, че става въпрос за тяхната подкрепа за конституционна реформа. Ние такава ще търсим подкрепа и от БСП, и от ИТН. ДПС имат такава готовност, защото имат готов проект от предишни НС", обясни Божанков.

Дир.бг