В старопрестолна Плиска започна единадесетият Събор-фестивал на средновековния бит, култура и воински традиции от V до XIV век.

Форумът бе открит от кмета на община Каспичан Милена Недева. „Тук, на това свещено място за всички българи, където съвременната българска държава води своето начало. Тук Хан Аспарух забива копието и казва „Тук ще бъде България“. Тук са посрещнати учениците на Кирил и Методий, тук е прието християнството. Тук ние днес ще имаме възможността да видим демонстрация на бита и живота на нашите предци. Радвам се, че от няколко години фестивалът от регионален вече е с международно участие. Пожелавам на всички изключително преживяване“, каза в словото си Недева.

Дните за демонстрации са днес, 10 юни, от 11,00 до 17,00 часа, и утре от 9,00 до 13,00 часа.   

Фестивалът включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, изпълнители на средновековна музика и танци, майстори на старинни занаяти от страната и Румъния.

Гостите на събитието могат да видят воински умения и бойни практики, конни и пеши битки, езда и използването ѝ при пресъздаването на различни исторически периоди. По методите на историческото реконструиране за първи път ще бъдат представени елементи от средновековен дворцов церемониал, сватбени обичаи според номадския фолклор и специфични елементи на конната войска през средновековието.

Съборът се организира от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” – Варна, Регионален исторически музей – Шумен, НИАР „Плиска” и община Каспичан.

ШУМ.БГ