Американският тенисист Кристофър Юбанкс, който бе под №43 в световната ранглиста преди "Уимбълдън", поднесе изненадата, като елиминира петия в света Стефанос Циципас (Гърция) след 3:6, 7:6 (4), 3:6, 6:4, 6:4. Така Циципас за пореден път не успя да намери място между най-добрите осем на Откритото първенство на Великобритания.

Началото на мача не предвещаваше такъм край, като по-опитният Циципас показа превъзходство и спечели спокойно първия сет с 6:3.

Той обаче получи отпор във втората част, когато без нито един пробив се стигна до тайбрек, а в него само един загубен сервис на Стефанов направи разликата между двамата и резултатът бе изравнен.

Третият сет бе пълно повторение на първия, а в четвъртия Юбанкс отново намери сили да вдигне нивото си и спечели деветия гейм, а след това при свой сервис затвори и частта.

Петият сет започна с пробив на Юбанкс, който бе върнат по-късно от гръцкия тенисист, но американецът веднага направи рибрейк, а по-късно затвори и мача с 6:4.

Това бе девета поредна победа на трева на Кристофър Юбанкс, който спечели турнира в Майорка, а сега и четири мача от основната схема на "Уимбълдън". Той ще влезе със сигурност в Топ 30 на тениса с представянето си досега.

"Имам странни отношения с тревата, но в последните дни тя е най-добрият ми приятел", пошегува се американецът след мача.

За място на полуфиналите Юбанкс ще играе срещу руснака Даниил Медведев, който за първи път стигна до четвъртфиналите на "Уимбълдън".

Дневник