Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ организира „Работилница за иновации“ по проект „Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България“, финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Събитието ще се състои на 26 септември 2023г (вторник) от 10:00 в НЧ „Добри Войников“, град Шумен.

„Работилницата за иновации“ ще събере студентите в дискусия на тема „Алелопатията в растителната защита“, която ще бъде модерирана от ментори - експерти в областта.

Целта на събитието е да бъде анализирана основната информация и да бъдат потърсени възможни решения за приложението на алелопатията като иновативен подход при отглеждането на културните растения и растителната защита.
Дискусията ще обърне внимание на следните въпроси: Кои са видовете алелопатия и как могат да се използват при отглеждането на културните растения? Кои са възможните пътища за пренасяне на вещества с алелопатично действие? Кои са предимствата и недостатъците на методите за приложение на алелопатията в растителната защита? Какви решения могат да се предложат за преодоляване на недостатъците? Може ли съвместното отглеждане на няколко култури да се приложи на големи площи? Безопасно ли е използването на екстракти от алелопатични растения като биопродукти за растителна защита? Ще бъдат разгледани възможностите за приложение на растенията с атрактантно (привличащо) или репелентно (отблъскващо) действие в растителната защита. В резултат се очаква да се подобри разбирането за сложните взаимоотношения между културните растения и останалите организми в агроекосистемите.

Дейностите по проекта се реализират в партньорство на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ с Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Лесотехнически университет, Технически университет – Габрово, Тракийски университет - Стара Загора и още седем водещи университети в Европа.

www.eufunds.bg

Проект BG05M2OP001-2.016-0022 „Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Платена публикация