Учени от биотехнологична фирма, Living Carbon, разработват генетично модифицирани дървета. Те са с повишени възможности в абсорбирането на въглероден диоксид, пише Futurism.

Ако четири милиона акра от тези дървета бъдат засадени до 2030 г., те биха могли да абсорбират над 600 мегатона CO2 от атмосферата или около 1,6 процента от глобалните годишни емисии.

Досега, като част от скромно по размер изпитание, стартъпът е засадил около 300 акра от своя вариант на модифицирани тополи. Тополите с "хакнати гени" съхраняват до 27 процента повече CO2.

"Нищо от това, което правим, няма значение, ако всичко остава в оранжерията", каза главният изпълнителен директор на Living Carbon Мади Хол пред The Guardian.

Подходът на Living Carbon е да направи своите дървета по-ефективни при фотосинтезата, процес, при който растенията използват CO2 и слънчева светлина, за да създадат захар и като страничен продукт, кислород.

Това не е лесно да се направи, но учените казват, че са измислили хитро решение, което включва отклоняване на повече въглерод обратно в биомасата на дървото.

По същество дърветата на Living Carbon са предназначени да растат по-големи и по-бързо, като същевременно държат повече въглерод заключен.

Междувременно от Института за биологични изследвания Salk, разглеждат как култури като ориз, царевица и пшеница могат да бъдат генетично модифицирани за по-големи възможности за абсорбиране на въглерод.

Тъй като тези култури не живеят толкова дълго, колкото дърветата, изследователите са проучили възможността да ги създадат с по-големи и по-дълбоки корени, които могат да запазят въглерода си под земята за по-дълго време, дори след като са събрани или умрели.

Критиците отбелязват, че тези растения не само не са доказани в голям мащаб, но също така остават непроверени в реалния свят, променлив климат. Размножаването на милиони дървета, които абсорбират повече въглерод, може да има неочаквани последици и върху естествените им местообитания. А при културите не е ясно как укрепването на тяхното съхранение на въглерод може да повлияе на жизнеспособността на почвата.

Според скептиците най-добрият метод продължава да е засаждането на дървета в достатъчно големи мащаби. Залесяването е нискотехнологичен и евтин подход, който е не само ефективен, но и може да върне биоразнообразието в природата.

Дир.бг