Директорът на шуменското СУ “Трайко Симеонов” Галина Сакарова получи наградата “Константин Величков”. На официална церемония в МОН в деня на будителите призът й бе връчен от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Наградата е в категория „Постигнати резултати при обхвата и включването на деца и ученици в образователната система“.

“Приемам наградата с огромно удовлетворение за добре свършена работа. Въпреки че е персонална, всъщност тя е за невероятния екип на СУ “Трайко Симеонов”. Благодаря им! Продължаваме и занапред заедно, за да постигаме най-доброто за нашите ученици”, каза през ШУМ.БГ Сакарова.

Галина Сакарова е директор на СУ “Трайко Симеонов” от 2014 г. и през годините полага последователна и целенасочена работа за обхвата и задържането на децата и учениците в образователната система. Като мотиви за номинацията е посочено, че преди девет години тя поема ръководството на училището с над 98% ученици от уязвими групи; в изключително тежко финансово състояние (с неизплатени трудови възнаграждения и задължения към доставчици от предходната бюджетна година); със застрашаваща живота на учениците и служителите материална база; със затихващ прием на ученици и неприемане на училището от обществеността като възможност за качествено образование. Към настоящия момент обаче устойчиво се редуцира вторичната сегрегация на образователна институция. От близо пет години училището е еднакво предпочитано от родители и ученици и от български, и от турски, и от арменски и ромски етнически групи. Приемът в начален и прогимназиален етап е завишен с 54%. На 100% е реализиран приемът в осми клас, като 89% завършват успешно средно образование, с тенденция за продължаване на образованието.

Като директор на училището, през годините Сакарова инициира и изпълнява успешно редица иновативни политики. За да бъде припознато „училището като желана територия“ от първостепенно значение е и физическата среда и образователните ресурси на институцията. От училище пред закриване, днес то разполага с едни от най-модерните и актуални технологии, пособия и средства, специализирани кабинети, закрити и открити пространства за провеждане на процеса на образование, възпитание и социализиция.

Сред постигнатите резултати са изтъкнати: разширяване обхвата на децата в задължително предучилищно образование с предучилищни групи; въвеждане на целодневната форма на обучение; безплатно обедно хранене; безплатни учебници и помагала и за учениците от гимназиален етап; подпомагане на семейства от маргинализирани групи; осигуряване на подкрепа на ученици със специални образователни потребности; професионална подготовка, с трета квалификационна степен за мотивиране, професионална подготовка за учениците от гимназиален етап за задържане и актуална реализация на пазара на труда, и още много други дейности.

През април 2023 година образователната практика на „пречупване на вторичната сегрегация” е представена от Галина Сакарова пред Европейската комисия.

 

ШУМ.БГ