Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен обявява четвъртата за тази година в област Шумен кампания „Седмица на отворените врати” за борба с туберкулозата. Инициативата ще протече от 4 до 8 декември 2023 г., съвместно с „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД, съобщиха от здравната инспекция.

Кампаниите „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията, казаха още от РЗИ.

От там изнесоха и данни за новооткритите случаи на заболели от туберкулоза от началото на 2023 г. В област Шумен те са 16, като 13 от тях са мъже и 3 жени. Регистрираните хора със заболяването са на възраст от 34 г. до 83 г. и са от общините Шумен, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав и Смядово. Всички контактни лица на диагностицираните са установени и са им проведени необходимите изследвания.

По време на тази кампания ще се проведат безплатните медицински прегледи за туберкулоза. Желаещите могат да се прегледат в III Вътрешно отделение на „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД, с адрес в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22 от 08,00 ч. до 14,30 ч.

На всеки желаещ ще се извършва оценяване на риска за туберкулоза чрез анкета. След проведения скрининг, на лицата в риск ще се извършат консултация от лекар и необходимите изследвания.

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословния начин на живот.

Скрининговата кампания е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г., която цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

ШУМ.БГ