Навлязохме в сезона на празничните купони. И колкото и да се стараем да не прекаляваме с количеството и да не смесваме напитки с различен алкохолен градус, пак има дни, в които се събуждаме с натежала глава. Започваме да търсим логични причини за неразположението си като недостатъчно сън, магнитни бури или просто традиционно натоварване в края на годината, докато в един момент си даваме сметка, че става въпрос за чиста проба махмурлук. Което, разбира се, не е никакво успокоение, особено ако става въпрос само за една-две чаши червено вино предишната вечер.

Малко хора знаят за теорията, че колкото по-тъмна е напитката, толкова по-лош е махмурлукът, казва пред “Дейли мейл” доктор Сали Адамс, която изследва ефектите на алкохола върху човешкото тяло в университета в Бирмингам. Тя обяснява, че това се дължи на съединения, наречени конгенери, които се образуват в процеса на ферментация или дестилация и са свързани с вкуса, аромата и цвета на напитката.

Съществуват доказателства, че в по-тъмните има по-високо съдържание на конгенери, които увеличават риска от махмурлук. Следователно, ако сме избрали червено вино или уиски по време на празничния купон, шансът да се събудим с неразположение на другата сутрин е по-голям в сравнение с консумацията на същото количество джин или водка.

Количеството конгенери зависи от много неща. На първо място от какво и как е направен алкохолът. Смята се, че колкото по-малко въглехидрати има в него и колкото е по-дестилиран, толкова по-ниски са нивата им.
Проучване е показало, че бърбънът съдържа 37 пъти повече конгенери от водката.

Учени от университета “Браун” в САЩ са помолили доброволци да пият еднакви количества от една от двете напитки с кока-кола. След това всеки е трябвало да опише как се чувства на следващия ден. Експериментът е проведен няколко пъти и при всички пилите бърбън са съобщавали за по-тежки симптоми на махмурлук в сравнение с тези, които са консумирали водка.
Днес.бг