Мегапроектът за европейска Суперлига продължава да създава напрежение във футбола. Според "Политико", всички държави-членки на ЕС, включително България, но с изключение на Испания, са подписали декларация срещу създаването на турнира.

Идеята е била на Франция, като президентът Еманюел Макрон настоява Европейската комисия да изготви законодателство, което да затвърди подписаната декларация. Европейският съюз заема позиция срещу Суперлигата от години, но никога досега не е стигал толкова далеч.

Компанията-промоутър на Суперлигата - "A22 Sports Management", прави опити да създаде надпреварата от април 2021, но засега без успех. Новината за инициативата на Макрон дойде точно преди конгреса на УЕФА в Париж.

Наскоро президентът на Барселона Жоан Лапорта заяви, че Суперлигата може да стартира още следващия сезон. Освен каталунците, част от проекта е и другият колос на испанския футбол - Реал Мадрид.

През ноември 2022-а година президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че европейската футболна централа няма да се поддаде на натиск и идеята за Суперлига няма да успее.

Веднага след новината за позицията на ЕС, УЕФА обяви сериозно увеличение на наградния фонд при новия формат на Шампионска лига с 36 отбора. Надпреварата с новия регламент ще стартира през септември и ще е като отговор на плановете за Суперлигата.

За периода 2024-2027 наградният фонд ще се увеличи с 500 милиона евро - до 4,8 млрд. Това ще се отрази и на клубовете, които участват в Лига Европа и Лигата на конференциите. Така победителят ще прибира около 200 милиона евро.

74,38% от средствата, а именно 3 милиарда и 317 милиона евро, ще бъдат разпределени на участниците в Шампионска лига. 565 милиона евро ще отидат за отборите от Лига Европа, а 285 млн. за тези от Лигата на конференциите.

Друга сериозна промяна е свързана с резултатите през последните десет години. Така отбори като Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Манчестър Сити и други редовни участници ще имат значително по-високи приходи от останалите.

Дир.бг