Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни, съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски, който командва силите в тази зона, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Съгласно получената заповед, се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции", написа той в "Телеграм". "В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди... това е единственото правилно решение", допълни той.

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято, отбелязва АФП. Отстъплението е и първото ключово решение на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, назначен на поста на 8 февруари. "Реших да изтегля частите ни от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни позиции", написа Сирски малко след съобщението на Тарнавски. "Нашите войници изпълниха воинския си дълг с достойнство. Направиха всичко по силите си да унищожат най-добрите руски части и нанесоха значителни щети на врага", допълни той. Авдеевка, в която живееха около 34 000 души преди руската инвазия през февруари 2022 г., падна в ръцете на проруските сепаратисти през юли 2014 г., преди да бъде върната под украински контрол. Тя се намира в Донецка област, чийто областен център е в ръцете на сепаратистите от 10 години.

В същото време отново агенция Франс пред съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е подписал двустранни споразумения за сигурност в Берлин и Париж, гарантирайки дългосрочна подкрепа от страна на Германия и Франция за Украйна, като до края на 2024 г. ще получи военна помощ на стойност около 10 милиарда евро.

Френският президент Еманюел Макрон обеща "до 3 милиарда евро" "допълнителна" подкрепа за Киев тази година. По време на церемонията по подписването на договора Макрон също така отбеляза промяна в поведението на Русия, която изисква колективна реакция, визирайки кибератаките срещу западни страни и опасенията, че Русия може да разположи ядрени оръжия в Космоса.

Споразуменията за сигурност, подписани от Франция и Германия, последвани от това с Обединеното кралство, подписано през януари, трябва да осигурят дългосрочна подкрепа за Киев в очакване на евентуално бъдещо членство в НАТО. Тази подкрепа се очаква с нетърпение в момент, когато украинската армия се бори срещу руснаците, а американската помощ за момента е спряна, отбелязва АФП.

"Тези три споразумения ми дават увереност като президент, че не сме сами", заяви Зеленски в Париж. "Много е важно да имаме конкретни споразумения с всички наши партньори. Но бих искал да подчертая, че това не е алтернатива на Съединените щати, ние сме всички заедно", каза той. По-рано Зеленски заяви, че се работи по още споразумения с други държави. Според украинския президент това ще даде "тласък на САЩ", където пакетът от помощи в размер на 60 милиарда долара е блокиран от републиканците в Камарата на представителите.

/ dir.bg