6 концепции за териториални инвестиции, подадени от общини и организации в област Шумен, преминаха първи етап на оценка и по проектите, заложени в тях започват обществени обсъждания. Пет от тези концепции са в партньорство на общини и организации и прогнозният  бюджет по изпълнението на дейностите, включени в тях, възлиза на 25 739 800 лв., от които 21 824 300 лв. са планирани по Програма „Развитие на регионите“. Одобрена е и една индивидуална концепция на Община Шумен с финансиране по Програма „Околна среда“ на стойност 7 403 718,21 лв.

Това съобщиха на пресконференция експертите от Областния информационен център в Шумен.

Три от концепциите са на община Шумен, като в една от тях общината кандидатства самостоятелно, а в другите две е водеща в партньорство с община Каспичан и с "Иностарт" ООД, Стопанска камара-Шумен.

“Всяка концепция е съвкупност от проекти. В нашите се акцентира на туризма, където си партнираме с Каспичан и на подобряване на градската среда. Залагаме на идеи и инвестиции в прилагане на зелени мерки на територията на град Шумен. За внедряване на технологични решения за създаване на интелигентна градска среда”, каза заместник-кметът по икономическо развитие Николай Колев.

Останалите концепции от областта, преминали първия етап на оценка, са 'Устойчиво развита среда в региона с водещ партньор Фондация „Аделе“, „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ – създаване на туристически продукт в устойчива околна среда с водещ партньор Община Смядово и с участие на община Велики Преслав, община Върбица, община Дългопол, “Устойчива мобилност и равен достъп до качествено здравеопазване, образование и обществени услуги с водещ партньор Община Велики Преслав и с участие на Смядово и Върбица.

“По всяка една от концепциите и проектите, включени в нея ще се проведат публични обсъждания, на които могат да присъстват всички заинтересовани страни и граждани и да изкажат мнение, предложение или възражение по представените концепции. Освен това, на страницата на ОИЦ и на страниците на общините с одобрени проекти ще се публикуват анкети. Те са анонимни и ще събират мнения по проектите”, обясни експертът в ОИЦ-Шумен Ирена Стефанова.

Тя допълни, че мненията в анкетите, дадени от граждани и организации, ще се обобщят и ще окажат влияние върху последващата оценка на концепциите, както и дали ще получи финансиране. За това тя прикани гражданите да се включат.

Първото обществено обсъждане е на 29 февруари от 16,00 часа в залата на ОИЦ. Ще се дискутира по идеите на община Шумен за намаляване на вторичното разпрашаване чрез прилагане на зелени мерки, както и за внедряване на технологични решения за по-добра градска среда.

ШУМ.БГ