Бойната група на НАТО в Румъния ще нарасне през пролетта на 2025 г. с още 3 хил. военни, съобщи румънската секция на радио "Свободна Европа", като се позова на френския генерал Лоик Жирар.

В момента в базата "Чинку" в окръг Брашов под командването на Франция има 1000 военни.

Бойната група на НАТО в Румъния беше създадена скоро след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., напомня изданието.

Това е една от осемте бойни групи, създадени от Северноатлантическия алианс, след като Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим през 2014 г.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че Бойната група на НАТО в Румъния може да достигне ниво бригада, но моментът на разширяването на структурата не беше обявен досега, отбелязва "Свободна Европа".

Френският генерал Лоик Жирар, заместник-командващ на Многонационалното командване на дивизията "Югоизток" на НАТО в Румъния, съобщи на среща с румънски журналисти, че освен новите около 3 хил. военни от НАТО (предимно французи), които ще дойдат в Румъния, в националните бази ще бъде разположено и ново оборудване.

Изданието посочва, че ще бъдат изпратени още 37 танка "Льоклер" (Leclerc) и гаубици "Сезар" (Caezar), като напомня, че в момента групата разполага с 13 такива френски танка, стотици бронирани машини и ракетни установки.

В Бойната група на НАТО в Румъния участват военни от Франция, Северна Македония, Белгия, Люксембург, Полша, Португалия и Съединените щати.

Кметът на Ямбол ще инициира местен референдум за базата на НАТО край Кабиле
Кметът на Ямбол ще инициира местен референдум за базата на НАТО край Кабиле

В Румъния в момента се намират над 5500 военни от НАТО, като най-малко 2 хил. от тях са американци, отбелязва "Свободна Европа".

Американските военни са дислоцирани в Румъния на базата на двустранно споразумение между администрациите в Букурещ и Вашингтон. Те се намират в базите "Михаил Когълничану" (окръг Констанца) и "Девеселу" (окръг Олт).

Дневник