САЩ нямат данни, че Русия се подготвя да използва ядрени оръжия и ще продължат да следят ситуацията отблизо, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред репортери, след като руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва има оръжия, с които да поразява цели в западни страни.

"Не за първи път виждаме безотговорна риторика от страна на Владимир Путин. Това не е начин, по който лидер на страна с ядрени оръжия трябва да говори", заяви Милър, цитиран от световните агенции и БТА.

Вчера в годишното си послание към Федералното събрание руският държавен глава Владимир Путин предупреди Запада, че рискува да предизвика ядрена война, ако изпрати войски в Украйна.

Говорител на Европейската комисия определи заплахите като напълно неприемливи и неуместни.

Речта на Путин е част от усилията му да бъде преизбран и е пореден пример на опит за прехвърляне на вината за началото на войната в Украйна, каза говорителят. Той добави, че руските действия в Украйна досега са провал.

Попитан за искането на Приднестровието за помощ от Русия заради "натиск" от Молдова, говорителят посочи, че ЕК следи събитията много внимателно и изрази надежда за намирането на мирно решение между Кишинев и Тираспол. Стабилността в региона е в общ интерес, насърчаваме двете страни да предприемат конструктивни разговори и вярваме, че молдовските власти ще направят всичко по силите си за намиране на решение, отбеляза той. ЕС подкрепя мирно уреждане на замразения конфликт в Приднестровието, което е част от Молдова, добави говорителят.

Дир.бг