Кремъл обяви, че неразрешените събирания на хора за траурната церемония за покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, която ще бъде по-късно днес, са в нарушение на закона, предаде Ройтерс. 

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да даде оценка на Навални като политическа фигура и каза, че няма какво да каже на семейството му.

"Само напомняне, че имаме закони, които трябва да бъдат спазвани. Всякакви неразрешени събирания са в нарушение на закона, а тези, които участват в тях, ще бъдат държани отговорни, отново в съответствие със закона“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Навални, който е най-популярната опозиционна фигура в Русия, почина внезапно на 16 февруари в арктическата наказателна колония „Полярен вълк“, където излежаваше над 30-годишна присъда.

Екипът на Навални съобщи, че катафалката, превозваща тялото му, вече е пристигнала в църквата, в която ще се състои опелото. По-рано говорителката на покойния опозиционен лидер Кира Ярмиш заяви, че траурната церемония е планирана да започне в 14:00 часа (13:00 ч. българско време).

По оценка на сътрудниците му над 1000 души са се събрали тази сутрин пред църквата в Москва. Те призоваха хората от другите руски градове да се съберат в негова памет тази вечер.

БТА