С малко закъснение от предварително обявения час започна опелото на Алексей Навални в църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" в московското предградие Мариино. То обаче продължи по-малко от 20 минути, след което ковчегът бе изнесен от храма и качен на катафалката, за да бъде транспортиран до Борисовското гробище, където опозиционерът ще бъде погребан.

Пред храма от часове се извиваше опашка от хиляди хора, които искаха да си вземат последно сбогом с опозиционера, който почина на 16 февруари в наказателната колония ИК-3 "Полярен вълк" в сибирското село Харп.

Заради бързата траурна церемония обаче това успяха да направят малцина.

Ковчегът с тленните останки на опозиционера бе докаран с катафалка от моргата около 13 часа, когато трябваше да започне траурната церемония. По-рано от екипа на 47-годишния опозиционер обявиха в канала си в Телеграм, че опелото може да се забави, тъй като тялото на Навални все още е в моргата и не е предадено на близките му.

Събралите се хора посрещнаха катафалката с аплодисменти и викове "Навални" и "Русия ще бъде свободна". Сред множеството с букет червени рози в ръце бе и американската посланичка Лин Трейси.

Малко след това в църквата влязоха и родителите на Алексей Навални - Людмила и Анатолий Навални.

Московските власти изпратиха десетки полицаи, както и отряд омонци, които заеха позиции около църквата. Бяха поставени и метални ограждения, а по улиците край храма са паркирани десетки коли на спешните служби.

Полицаи проверяваха документите и личните принадлежности на минувачите, а в социалните мрежи се появиха съобщения, че мобилната мрежа в района е изключена. Въпреки мерките на силите за сигурност обаче екипът на Навални публикува постоянно снимки и видеа в канала си в Телеграм.

В църквата се допускаха по 3-4 души, съобщиха руски репортери, които бяха на място, цитирани от каналите "Сота" и "Некста" в Телеграм.

Кремъл пък обяви, че неразрешените събирания на хора са в нарушение на закона. В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да даде оценка на Навални като политическа фигура и каза, че няма какво да каже на семейството му.

"Само напомняне, че имаме закони, които трябва да бъдат спазвани. Всякакви неразрешени събирания са в нарушение на закона, а тези, които участват в тях, ще бъдат държани отговорни, отново в съответствие със закона", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Борисовското гробище се намира на около 30 минути пеша от църквата, в която бе проведено опелото.

Няколко минути след 14:00 часа директорът на антикорупционния фонд на Навални - Иван Жданов съобщи в канала си в Telegram, че катафалката с тялото е пристигнала на гробищата, където предстои да бъде погребано.

Там стотици граждани се събраха, скандирайки името на руския опозиционер и "Путин е убиец" и чакайки да поднесат цветя на гроба му.

Посланикът на ЕС в Москва присъства на днешното поклонение пред тленните останки на Алексей Навални, съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос. Той отбеляза, че посланикът е пристигнал на мястото въпреки препятствията, създадени от руските власти, предава БТА.

Говорителят добави, че освен посланика на ЕС, там присъстват и други дипломатически представители на европейски държави. По неговите думи походът на Навални за борба с корупцията и за смелост в политиката продължават и след неговата смърт. Доказателство за това са паниката на руските власти и действията им, свързани с погребението, допълни той.

По думите на Жданов полицаите са препречили пътя на катафалката и не позволяват ковчегът с тялото на Навални да бъде внесен в гробищния парк.

Дир.бг