Пръскане срещу комари в град Шумен и околностите му ще бъде извършено през нощта на 22 срещу 23 юни с препарат, който е безопасен за хората. Ще бъде повторено обработването на тревни площи срещу кърлежи. Ще се извърши и шахтово обработване срещу гризачи.

Това стана ясно на пресконференция в общината. Дейностите са възложени от администрацията на външни изпълнители, каза Петранка Петрова, директор на дирекция „Социална политика и здравеопазване“. Пръскането срещу комари и кърлежи ще струва около 30 хил. лв., а това срещу гризачи ще е за сметка на ВиК-Шумен, които ще наемат фирма.

За начина, по който ще се извършва пръскането срещу комари говори Женя Веселинова от фирма „ДДД-1“, която ще извърши третирането.

„Пръскането ще е с препарат „Цитрол 10/4 УЛВ“, безопасен за хора. Ще работим с машини, като в покрайнините на града ще е с опушване, а вътре в града със студен аерозол или мъгла, която ще се разпръсква с дюзи, чиито обхват е до 40 м. Препаратът няма карантинен период и в неделя жителите на Шумен спокойно могат да се разхождат в паркове. Изготвили сме карта и ще влизаме по улиците на града“, обясни Веселинова.

Тя допълни, че след това ще направят мониторинг и ако се налага, ще се пръска още веднъж. „След обработката ще има разлика в популацията на комари, но те няма да изчезнат“, каза още Веселинова.

Ще се направи и повторно пръскане срещу кърлежи. Първото бе в края на април. Пръскането ще е с препарат "Айкън 10КС" и ще е през нощта на 23 юни /неделя срещу понеделник/от 22,00 до 10,00 часа. Отново ще се обработят паркове, тревни площи и пътеки по Платото. Местата, на които е пръскано, ще бъдат обозначени, като препаратът има 24-часов карантинен период.

Според Веселинова, за да има дълготраен ефект пръскането срещу кърлежи, то трябва да се извършва поне 4 пъти в годината, а срещу комари – минимум 3 пъти.

До седмица ще започне и шахтово обработване срещу гризачи и хлебарки в Шумен. С това се заема ВиК, като ще се търси фирма за дейностите. „Прави се график, набелязани са около 1000 шахти, предимно сухи или с по-малък воден поток в тях“, каза главният инженер на ВиК-Шумен Антон Стефанов.

ШУМ.БГ