Косовският премиер Албин Курти поиска от международната общност да окаже натиск върху Сърбия да премахне военните бази около границата с Косово, съобщи вестник „Коха диторе“, като се позова на интервю на Курти за Си Ен Ен.

В интервюто косовският премиер подчерта, че Сърбия и Русия си приличат заради общия им интерес да разширят териториите си. 

Курти допълни, че Сърбия чака възможност да влезе в Косово и че западните партньори трябва да попречат на това. 

„Нашата съседка Сърбия е много агресивна към Косово, на първо място като не го признава за независима държава. Освен това се занимава с хибридна война и провежда военни учения по границата. Има 48 оперативни бази около косовската граница, които чакат да се отвори възможност“, заяви косовският премиер.

Той добави, че това, което Косово иска от западните си партньори, е да окажат натиск върху Белград да изтегли тези свои бази, всяка от които има по 50-150 войници. 

„Ако говорим от политическа гледна точка, Сърбия прилича на Руската федерация. Те не признават де факто и де юре съседите си. Те им създават проблеми, защото искат разширение“, каза Курти.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово и двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на ЕС.

БТА