Лидерите на Европейския съюз се готвят да излязат с общо обръщение към унгарския премиер Виктор Орбан по повод неговата „волна дипломация“ и спорното му посещение в Москва, което според Брюксел нарушава договорите на ЕС, се казва в публикация във в. „Файненшъл Tаймс“.

Групата лидери на ЕС е „обсъждала различни действия, в това число и съвместно писмо до Орбан, в което трябва ясно да се изрази възмущението им, както и да съдържа искане за прекратяване на несъгласуваните си външнополитически пътувания“. Сред обсъжданите мерки е било и предложението „да се свика среща на министрите по европейските въпроси, която да бъде посветена само на разглеждане на нарушенията на Унгария“.

Повечето участници в разговорите са подкрепили и оценката за действията на Орбан на Правната служба на ЕС, според която посещението на унгарския министър-председател в Русия на 5 юли е в противоречие с договорите на ЕС.

По думите на белгийския премиер Александер де Кро, чиято страна председателстваше ЕС от началото на годината, „при предаването на властта (Орбан) каза, че ще направи всичко, за да обезпечи приемствеността и да не подкопава резултатите от белгийското председателство“. Въпреки това „начинът, по който той се държи, очевидно не е в съответствие с договорите“ на общността, е коментирал белгийският премиер пред ФТ.

По оценки на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, посещението на Орбан в Москва е било „политическа грешка“. „Не за първи път се опитват да ни разделят“, подчерта Мишел. Затова, по думите му, е необходимо да се „гарантира, че останалите 26 страни ще се придържат (към официалната позиция на ЕС) и няма да се окажат разделени от каквито и опити да се посее съмнение“, добави председателят на Европейския съвет.  

На 5 юли Орбан посети Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. Двамата обсъдиха начините за мирно решаване на конфликта в Украйна и начало на мирни преговори. По-късно унгарският премиер беше в Пекин, където се срещна с китайския лидер Си Цзинпин. Преди посещението си в Русия, на 2 юли Орбан обсъди в Киев мирното решаване на конфликта и с украинския президент Володимир Зеленски.

Снощи постоянният представител на Унгария в ЕС Балинт Одор беше подложен на „безпрецедентен словесен побой“ от колегите си в Брюксел за начина, по който Будапеща е започнала мандата си начело на Съвета на ЕС, коментира „Политико“. Срещата е продължила два часа, като единствено Словакия не е имала свой представител.

"Безпрецедентно е председателството да бъде порицавано по такъв начин от всички останали", каза един от високопоставените дипломати на ЕС.

На пресконференция в Брюксел вчера унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока посочи, че водените разговори по време на посещенията на Орбан в Кремъл и Пекин "не са били от името на ЕС, не са били проведени въз основа на мандат от европейските институции, не са били проведени от името на Европейския съюз или някоя от неговите институции“. „Министър-председателят е наясно с отговорностите, които носи председателството на Съвета на ЕС, и в духа на тази отговорност той информира председателя на Европейския съвет и държавните и правителствените ръководители за тези посещения“, добави той.

Постоянните представители в ЕС обаче се противопоставиха на тези твърдения, като повториха мнението на много от своите лидери, които вече публично осъдиха пътуванията на унгарския премиер.

БТА