Шуменската окръжна прокуратура прекрати наказателното производство срещу обвинения във вземане на подкуп шеф на общинска дирекция Данаил Данчев.

Случаят нашумя през 2012-та, когато спецполицаи задържаха в момент на предаване на рушвет от 4600 лева дъщерята на строителя Николай Георгиев и кмета на “Дивдядово” Сергей Методиев. Веднага след това бе арестуван и Данчев, за когото били предназначени повечето пари.

В постановлението си прокурор Димитър Арнаудов казва, че прекратява делото заради липса на доказателства след оттеглянето на първоначалните показания на Методиев и Георгиев. В досъдебната част на производството двамата разкрили цялата схема, но в съда се отрекли от показанията си. Също така Методиев  първоначално бил разпитан от съдия без присъствието на адвокат, а това е грубо процесуално нарушение.

Според обвинителния акт, базиран основно на самопризнанията на Георгиев и  Методиев, първият трябвало да даде пари, за да може фирмата му “Мучеддид гранд” да спечели обществената поръчка за ремонт на стадион “Чавдар” в кв. “Дивдядово” на стойност 140 хил.лв. Първоначално строителят дал подкуп от 5000 лв, а след авансово плащане от страна на общината било уговорено да даде още 4600 лв. Именно тогава полицията реализирала акцията си.
Делото премина почти цялата съдебна фаза - от разпити на свидетели до пледоарии. През 2014-та, съвсем изненадващо и в момент, в който съдът трябваше да излезе с присъда, прокурор Арнаудов го спря и го върна за доразследване.   

Данчев през цялото време отрича да е имал нещо общо. “Радвам се, че прокуратурата излезе с това постановление, считам, че е справедливо. За тези 3 години от тази случка до сега животът ми изключително много се промени. Далеч съм от търсене на възмездие, но щетите, които ми бяха нанесени, са големи – бях понижен в длъжност, имах проблеми в семейството, приятели, познати и всички около мен”, каза Данчев. На този етап той не обмислял завеждане на дело срещу прокуратурата. Дали ще бъде възстановен на длъжноста директор на дирекция "Европейски проекти", щял да реши кмета Красимир Костов.

С постановлението си прокурор Арнаудов сваля обвиненията и срещу Сергей Методиев, и срещу Георгиев. Пазените като веществено доказателство 4600 лева ще бъдат върнати на бизнесмена.

ШУМ.БГ