Държавната Многопрофилна болница за активно лечение иска от община Шумен да й прехвърли част от сградата на Тубдиспансера, за да пребазира там 3 от отделенията си.

Подаръкът може да стане с решение на Общинския съвет, затова днес неговата комисията по здравеопазване проведе изнесено заседание там.
Управителят на неработещия общински белодробен диспансер д-р Венцеслав Вълчанов разведе съветниците из сградата, като обясни, че няма никакъв проблем т.нар. стара част да се даде на МБАЛ, а в новопостроената източна част да се настани от есента сестринския колеж към варненския Медицински университет. “Сградата има 5 входа, така че никой няма да пречи на никого”, каза той.

Директорът на МБАЛ д-р Юлия Димитрова сподели, че иска да премести там отделенията по ревматология, физиотерапия и фтизиатрия. 

При обхода стана ясно, че първият и вторият етажи са в добро състояние, но последният е частично унищожен от течове от покрива. След огледа комисията продължи заседанието си в сградата на общината. “Личното ми мнение, е, трите етажа да се дадат на МБАЛ, за да изпълнява сградата основното си предназначение, а и това е в интерес на болните”, каза зам.-кметът по здравеопазване Седат Кадир с уточнението, че въпросът е в ръцете на Общинския съвет, като принципал.

По отношение на нуждата от ремонт на покрива и последния етаж, той заяви, че не е запознат. “Ще го видим това нещо и ще го решим. Може и да е в гаранция още сградата”, каза Кадир. 

Здравна комисия отложи окончателното решение за прехвърлянето на базата за септември, като препоръча на Правна и Икономическа комисии да дадат становище как то да се направи по най-изгоден за общината начин. Едва след това ще се търси и справедливо решение на въпроса с техниката там, за която имат претенции МБАЛ, “ДКЦ-I-Шумен” и Онкологичния диспансер.

ШУМ.БГ