В една или две кухни майки да се приготвя храната за малчуганите в детските градини обмисля ръководството на община Шумен. В момента в града има 31 кухни в детски градини, които готвят за 2900 деца.
Идеята за изнасянето на дейността бе оповестена от зам.-кмета по образование Найден Косев по време на общественото обсъждане на проектобюджета на общината. Той обясни, че по първоначални прогнози с въвеждането й могат да се пестят около 300 хил.лв. годишно.
В капиталовите разходи на бюджета за 2017-та са заложени вече 80 хил.лв. за закупуване на 4 транспортни средства за пренос на храна от кухни майки към детските градини.
За ШУМ.БГ Найден Косев обясни, че такава практика – да се приготвя храната на едно място и да се разнася по детските заведения, е въведена в много български градове, като даде пример с Търговище, Варна и София. Според него със създаването им ще се повиши качеството на храната, както и контролът по спазване на стандартите.
„В момента имаме 31 кухни в детските градини и за тях отива огромен ресурс. Само за изпълнения на предписания общината дава 70 хил.лв. Много от уредите в кухните са остарели и разходите за ток и вода са големи“, допълни Косев. По думите му, ако се направят кухни майки то повечето уреди в тях ще са на газ и така ще се намали използваното количество ел.енергия и вода.
„При нас предстои да се направи анализ дали това ще е по-доброто решение от сегашното. Очакваме заключенията на специалистите до март идната година и тогава ще се реши дали сегашната система на приготвяне на храната на децата да се промени“, каза Косев и увери, че персоналът няма да бъде засегнат.
„Хората, които работят в сегашните кухни на детските градини ще са необходими и в новите звена. Освен това кухните в забавачките няма да бъдат закривани изцяло, а ще бъде намален капацитетът им. В тези помещения ще се разпределя храната, ще се мият съдове“, обясни Косев и добави, че новата система на готвене на храната за детските градини ще се въведе, ако е в интерес на децата, ефективна и икономически изгодна. Той каза още, че, ако идеята не се реализира, средствата заложени в бюджета ще се използват за други цели в сферата на образованието.
ШУМ.БГ
Коментари
Анонимен
Въпросът не е да се спести ,а да се отимизира системата.В кухнята-майка поне готвачките ще готвят в уплътнено работно време,а не както сега два часа над тенджерите ,а през останалото време с цигарата в уста под терасите на околните блокове.