44-годишен мъж от шуменско село даде 2000 лв. за фалшива шофьорска книжка, но беше измамен. Криминалисти от полицейското управление в Шумен в момента извършват проверка по случая, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

За случая съобщил самия излъган селянин, като пуснал жалба в полицията. мъжът вече притежавал шофьорска книжка с категория Б, но му било предложено да получи документ за всички категории без да ходи на курс. Услугата щял да извърши мъж, представящ се за влиятелен човек с връзки, който поискал от кандидат-шофьора 2 000 лв., за да се сдобие с фалшивия документ. Първите 1000 лв. били дадени като капаро за услугата през месец декември, а останалата част от сумата трябвало да бъде издължена при подаване на документите в Пътна полиция. В края на януари мъжът получил телефонно обаждане от “влиятелния човек”, който му казал, че нещата са уредени и че трябва да отидат в Пътна полиция да подадат документите. В уговорения ден измамникът и кандидатът за фалшива  книжка отишли в КАТ, за да подадат документи.

Престъпникът отишъл до гише на обслужващата банка, внесъл 50 лева за бърза услуга, предал квитанцията и листче с номер за уж подадени документи и казал на мъжа, че след седмица може да си получи с тези два документа свидетелството за управление на моторно превозно средство. От своя страна 44-годишният мъж се издължил за услугата, като предал остатъка от уговорената сума. След седмица, когато отишъл да си получава шофьорската книжка, установил, че на негово име няма подадени документи. След като разбрал, че е измамен, подал сигнал в полицията.

„Процедурата е строго регламентирана и ясна. Няма никакъв начин да се получи свидетелство за управление на моторно превозно средство от Пътна полиция преди в сектора да пристигне протокол от успешно положен изпит от ДАИ. В сектора или съответното районно управление за издаване на СУМПС се предоставя медицинско свидетелство за съответната категория, удостоверяващ документ за завършен курс в БЧК, диплом за завършено образование с ксерокопия, платена такса за услуга, заявление и декларация, които се подават лично. Напомняме, че придобиването и използването на документ, който не е издаден по надлежния ред от съответния орган също попада под ударите на закона“, казаха от полицията.

Оттам уточниха, че 44-годишният измамен мъж няма да бъде подведен под отговорност, тъй като реално не се е сдобил и не е използвал неистински документ.

ШУМ.БГ