Успешно приключи проектът за газификацията на детските градини в Шумен. Това съобщи днес на пресконференция в общината ръководителят на проекта Петър Палавеев.

Пари за газификация на детските заведения в размер на 716 841,38 лева бяха осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

По проекта бяха газифицирани детска ясла "Тракийче", детска градина "Дружба" и детска градина "Братя Грим" в кв. „Тракия“.

При приключването на проекта бяха икономисани 100 хил.лв. и с добавяне на още 92 хил. лв. от държавния бюджет бяха газифицирани още две детски градини - филиалът на ДГ „Космонавт“ и ДГ „Пролетна дъга“.

„Миналата седмица приключихме работата си в „Космонавт“ и „Пролетна дъга“, където бяха сменени котлите. Тъй като отоплителният сезон сега приключи, ефектът от газификацията ще се разбере напълно през есента“, уточни Петър Палавеев.

Реализацията на проекта за газифициране на детските заведения трябваше да стартира през 2015 година, но се забави с година и започна през октомври 2016 г. 

ШУМ.БГ