1152 години от покръстването на българите и 1110 години от успението на Свети цар Борис-Михаил ще отбележат тази година в Плиска.

Тържествата ще се проведат на 1 и 2 май, като втората дата е и официалния празник на първата българска столица.

На пресконференция днес в Шумен кметът на община Каспичан Милена Недева, кметът на Плиска Тонка Начева и основателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян представиха събитията, които ще съпътстват честването на двете годишнини и празника на старата българска столица. В програмата са включени концерти на местни състави и гости от Румъния, Молдова и Украйна, викторини, лекции по родолюбие и др.

И тази година в Голямата базилика ще има кръщене на деца, а в Двора на Кирилицата ще бъде осветен паметник на покръстителя на българите цар Борис І.

8 са децата, които са записани до този момент и ще бъдат кръстени на 2 май в Голямата базилика, каза Милена Недева.  Тя отбеляза, че от три години, откакто е възстановена традицията в базиликата са кръстени над 50 деца. Кръщавката ще се извърши на 1 май от 10,30 часа.

„На 2 май в следобедните часове ще бъде осветен паметникът на цар Борис“. В България вече ще има два паметника на българския покръстител, като и двата ще са в Плиска“, каза Милена Недева. Единият е на централния площад в Плиска, а вторият ще е в Двора на кирилицата.

Милена Недева каза още, че идеята официалният празник на Плиска 2 май да стане национален празник на България все още е на дневен ред.

„Миналата година не успяхме да съберем всички подкрепящи идеята писма, за да внесем предложението пред Министерски съвет. Надявам се тази година, до края на юни, да го направим. Имаме решение на Общинския съвет, подкрепата на Митрополията, както и на проф. Божидар Димитров. Очакваме подкрепата на няколко университета и на научната общност“, обясни Милена Недева.

Недева и кметът на Плиска Тонка Начева призоваха държавата да даде по-голяма подкрепа на първата българска столица.

„Искаме Плиска да стане водеща туристическа дестинация, но сами няма как да се справи Държавата е длъжница на Плиска, за да може първата българска столица да заеме подобаващото й се място“, каза Тонка Начева.

Тя допълни, че от години чакат Закона за старите български столици, за да може Плиска да получи необходимия статут, целево субсидиране, да се подобри инфраструктурата.

Кметовете на община Каспичан и на Плиска подчертаха, че потокът от туристи в столицата се е увеличил почти двойно от три години насам. През 2014 г. по официални данни НИАР „Плиска“ е посетен от близо 30 хиляди туристи, докато през 2016 те са били 58 хиляди.

„Заслуга за това има и Двора на кирилицата, който също е атрактивна дестинация за туристите“, каза Милена Недева. Собственикът на комплекса Карен Алексанян допълни, че близо 60 хиляди човека са посетили Двора през миналата година.

„Плиска има още какво да покаже на гостите си“, каза в заключение Милена Недева и отправи покана към всички да споделят празника на първата българска столица на 1 и 2 май.

ШУМ.БГ