Днес се провежда прослушване на първи тур по пиано на втора група /до 15 г./ Чрез жребии журито определи и реда за явяване - Хасан Игнатов, Георги Чиколов, Владимир Асимович, Никола Богомилов, Ибрахим Игнатов, Симеон Божилов и Славчо Тодоров. Прослушването се провежда в зала „Проф. Венета Вичева“.

От днес започна и прослушването на цигулка - първи тур за трета група /до 19 г./, което се провежда в залата на читалище "Добри Войников".

Жребият определи реда на явяване – Илгън Топ, Турция, Давид Куртич, Сърбия, Ния Лечева и Ния Първанова от България, Нана Мусу, Холандия/Япония, Александър Събев, България, Юнг- Ю Хуанг, Тайван, Виктория Даскалова, България, Юрика Шима, Япония, Ивет Мария Борего Карбонел, България.

След прослушването журито по пиано допусна до втори тур петима пианисти от втора група /до 15 г./ - Хасан Игнатов, Георги Чиколов, Владимир Асимович, Ибрахим Игнатов, и Славчо Тодоров. След първи тур отпаднаха Никола Богомилов и Симеон Божилов.

Хасан Игнатов заедно с брат си Ибрахим получават първите си музикални наставления на 5-годишна възраст от баща им Денис Игнатов. Професионално с пиано се занимават от септември 201 г. при музикален педагог Маринела Маринова. И двамата са носители на втора награда в първа група на Националния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" през 2013 г. Родени са на 15 декември 2003 г.

Георги Чиколов се обучава в Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", Пловдив, в класа по пиано на Светлана Косева. Участвал е в майсторските класове на Стефка Перифанова, Атанас Куртев, Виктор Чучков, Татяна Велитина, Русия, Милена Моллова и др. Роден на 24 август 2003 г.

Владимир Асимович свири на пиано от 7-годишна възраст. посещава класовете по пиано на Милена Куртева и Илия Чернаев. Ученик е в музикалното училище в Ниш в класа на проф. Сузана Мардикян - Новакович. Посещава майсторски класове на Димитри Башкиров, Арбо Валдма, Кемал Гекич, Павел Гилилов и Бруно Канино. Учи в Международната музикална академия в Княжество Лихтенщайн, където участва в интензивни музикални седмици, майсторски класове и концертни дейности. Роден е на 7 февруари 2002 г.

Славчо Тодоров започва обучението си по пиано на 5-годишна възраст при Ивон Иванов в родния си град Лом. През 2012 г. продължава обучението си в ВУИ "Панайот Пипков", Плевен в класа по пиано на Антоанета Воденичарова. Участвал е в класовете на Атанас Куртев, Милена Моллова, Борислава Танева, Маргарита Кръстева. Роден е на 7 февруари 2002 г. 

Журито в специалност Цигулка определи чрез жребии цигуларите от втора група /до 15 г./ за участие в първи тур. Това са Дзиаци Ванг, Христина Коджабашева, Петър Владимиров. Прослушването на цигуларите е на 1 май от 10.00 до 12.00 ч. в читалище "Добри Войников"

Дзиаци Ванг е роден на 26 януари 2004 г. Започва обучението си по цигулка на 5-годишна възраст и в момента е шести клас в Националното училище по изкуствата "Проф. Вселин Стоянов", Русе. През 2016 и 207 г. участва в майсторските класове на Минчо Минчев.

Христина Коджабашева е ученичка в 8-ми клас на НМУ "Любомир Пипков", София в класа на по цигулка на Милена Вълева. Посещавала е майсторските класове на Дора шварцберг, Симеон Симеонов, Димитър Буров, Минчо Минчив, Мичо Димитров. Родена е на 8 март 2003 г.

Петър Владимиров започва да учи цигулка на 6-годишна възраст и след приемането му в НМУ "Л. Пипков"-София работи с преподавателката Екатерина Драмалиева. Посещава майсторски класове на изтъкнати цигулари, носител е на Трета награда в Първа група на Националния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" - Шумен 2013 г. Роден е на 6 март 2003 г.

ШУМ.БГ