Детските градини в селата Вехтово, Новосел и Струйно няма да бъдат закривани тази година и ще продължат да работят.

Това решение взе днес Общинският съвет по предложената от администрацията докладна записка, според която детските градини в тези три села, както и тази в Коньовец, да бъдат закрити, а забавачката в кв. „Мътница“ да стане филиал на шуменската градина „Дружба“.

Преди да стигнат до решенията си общинските съветници проведоха над един час дебати с аргументи „за“ и „против“ закриването на градините.

Според Живка Тонева от БСП, бивш заместник-кмет по образование на община Шумен, със закриването на градините се поема риск децата да престанат да посещават тези в съседните села.

Пламен Петков от АБВ предложи всяка една детска гадина да се гледа поотделно, като критерий за закриването бъде броят на децата, които я посещават.

В подкрепа на предложението на администрацията се изказа Валентина Тодорова от ГЕРБ. Според нея трябва да се гледа качеството на образованието.

Заместник-кметът Найден Косев посочи, че анализът, изготвен от администрацията е осмислен добре, ситуацията е анализирана и предложенията за закриване са обосновани с реалните процеси, които протичат в селата – намаляване на жителите на населените места, на младите семейства и децата.

В сесийна зала присъстваха и кметовете на селата, чиито детски градини се предлагат за закриване, както и жители на Вехтово и Новосел, които събраха подписки срещу предложението.

Единствено кметът на Коньовец посочи, че градината в неговото село няма да може да функционира, след като през есента тя ще се посещава от едва пет деца. Кметовете на Вехтово, Новосел и Струйно се изказаха за оставането на детските градини, като бяха подкрепени с ръкопляскания от присъстващите жители на селата.

Да остане да функционира като самостоятелна детска градина, а не да стане филиал, поиска и кметският наместник на кв. „Мътница“

След изказванията общинските съветници пристъпиха към гласуване за закриването на всяка една детска градина поотделно. С 32 гласа „за“, 2 „против“, 6 „въздържал се“ те закриха ДГ „Иглика“ в с. Коньовец.

С 21 гласа „против“, 11 „за“ и  „въздържал се“ съветниците решиха, че детската градина във Вехтово остава да работи.  С 18 гласа „против“, 15 „за“ и 5 „въздържал се“ Общинският съвет остави отворена и детската градина в село Струйно. Ще продължи да работи и детската градина в село Новосел – това решиха съветниците, след като 15 от тях гласуваха „за“ затварянето й, 20 бяха „против“ и 3-ма се въздържаха.

С 21 гласа „за“, 10 „против“ и 3 „въздържал се“ Общинският съвет взе решение ДГ „Патиланци“ в кв. „Мътница“ да стане филиал на ДГ „Дружба“ в Шумен.

ШУМ.БГ