Снощната градушка унищожи на 100% земеделската продукция в село Царев брод и около него. Цялата реколта на стопаните е съборена на земята, видя екип на ШУМ.БГ.

„Тук е била най-едра градушката, по информация на кмета на селото – колкото яйце“, каза главният специалист "Превенция и дейности по защита на населението" в община Шумен Красимир Косев, който тази сутрин посети селото. Той обясни, че поражения по посевите, но по-малки, имало и в селата Велино и Панайот Волов.

„Всичко в градината е унищожено, нямаме за зимнина, ще трябва да купуваме от магазина“, разказа жителят на Царев брод Хабил Наил. Обясни, че толкова едра градушка не помни. За доказателство запазил няколко шепи ледени зърна в камерата на хладилника си /вижте във видеото/. Унищожено всичко по двора е и при комшията му Кузман Козарев.

„В Царев брод щетите по слънчогледа и царевицата са сериозни. Очакваме земеделските производители и всички пострадали стопани да подадат заявления за обезщетения“, каза експертът в Областна дирекция “Земеделие” Магдалена Йорданова, която заедно с комисия на дирекцията извършва обход на унищожената земеделска продукция в Шуменско.

“В момента сме в Царев брод, царевицата е с прекършени върхове, а слънчогледът  е  обезлистен, същото е състоянието и по дворовете на хората, след ден–два, когато ударените растения започнат да гният, картината ще бъде още по-жестока”, каза тя. 

От Хидро-метеорологичната станция в Шумен обясниха, че при вчерашната гръмотевична буря най-много дъжд се е излял в град Шумен и в село Царев брод – 15 л./кв.м. Вятърът е бил със скорост 18 до 20 метра в секунда.

ШУМ.БГ