След близо два месеца игра на нерви Фондът за лечение на деца издаде дългоочакваната заповед, че поема следващия етап от лечението на 17-годишния Николай Иванов, който страда от рядката форма на рак Сарком на Юинг, съобщиха близки на момчето. Условието, което Фондът постави е всички средствата от дарителската сметка да бъдат изразходвани за лечението, след което Фондът ще поеме оставащите процедури.

В петък са преведени и последните 15 000 € към турската клиника. Вчера /8 август/ на Ники са му взети здрави стволови клетки, които ще бъдат замразени и влети на по-късен етап, ако химиотерапията спре да действа. Част от сумата ще се използва и за четвъртата химиотерапия, която започва тази седмица. 

Четирима експерти, работещи с Фонда, специалисти в различни области на медицината, са дали положително становище, че провежданото лечение дава резултат и трябва да продължи в турската клиника. На този етап, след всяка химиотерапия, туморът намалява, но лекарите са заложили и операция в подходящ момент. След нея ще следват поне три химиотерапии и лъчетерапия. Сметката показва, че от този етап на лечение до прогнозирания край ще са необходими още 110 000 евро - сумата, която ще заплати Фондът за лечение на деца.

Поради положителното становище от Фонда за лечение на деца, дарителската кампания в подкрепа на Николай на този етап е прекратена, съобщиха още от инициативния кометет. Оттам напомниха, че благодарение на  бързата реакция на родителите на Ники, неговите близки и приятели, които стартираха дарителска кампания и многото хора, които дариха средства за момчето, лечението започна по най-бързия начин. Бяха събрани почти 100 000 лв. по дарителската сметка на Николай. С тях са заплатени 4 химиотерапии, няколко изследвания и извличане на стволови клетки.

Николай и семейството му отново благодарят на всички, които дариха средства, за да може той да се лекува адекватно, докато институциите провеждат необходимите процедури.

ШУМ.БГ