Президентът заяви, че антикорупционният закон в сегашния му вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление и отрече да се е договарял с министър-председателя Бойко Борисов за него. На 1 август премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично се е договорил с президента как ще бъде изградена структурата на бъдещото антикорупционно звено, което ще залегне в закона. "С Радев разговаряхме и се договорихме, че дирекция "Антикорупция" в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще отиде към бъдещия антикорупционен орган. Ръководителят на цялото звено ще се избира и назначава от парламента и така то ще е равно отдалечено. Сега тя (Корнелия Нинова - бил. ред.), чула-недочула, коментира", каза тогава Борисов.

"Има широко разпространени слухове, че едва ли не има някаква уговорка между мен и премиера и, че този закон вече е приключил като предложение и, че той ще бъде приет. Имаме консенсус само за едно – че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. До тук. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство", заяви днес във Варна държавният глава, цитиран от агенция "Фокус".

"Мисля, че този законопроект в този вид - един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление", каза още той. Според Радев е необходим независим орган, който да затвори цикъла – информация, сигнал, разследване, обвинение.

Президентът Румен Радев коментира и Закона за съдебната власт, след като по-рано през седмицата издаде указ за обнародването му в "Държавен вестник". Преди това неправителствени организации и извънпарламентарни партии поискаха от него да върне предложените от ГЕРБ текстове. Според държавния глава законът по никакъв начин не ограничава правата на магистратите.

"Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона. По никакъв начин не се ограничават правата на магистратите", заяви днес Радев, цитиран от агенция "Фокус". Основните критики към закона бяха, че се предвижда магистрат да бъде отстраняван, ако срещу него има обвинение за тежко престъпление от общ характер, а не само за такова, свързано с работата му, както бе досега. Освен това се дава възможност настоящите членове на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича през октомври, да се върнат на избрани от тях позиции в съдебната система. "Изобщо не намирам, че това е привилегия. Имаше опит за привилегии през 2012 г., когато тогавашният президент наложи вето, само че там законът позволяваше да се връщат и да заемат длъжност с една степен по-висока. Тук говорим за същата степен на длъжност, така че не виждам привилегии", каза Радев. Той посочи, че по закон редица хора в държавната администрация се връщат след своя мандат на същите длъжности или равни по степен длъжности.

Президентът коментира и наложеното от него вето върху текстове от Закона за опазване на околната среда, с които се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. обекти от национално значение. Той посочи, че никога не е бил против бързото изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при добри закони и "в никакъв случай нито един закон не трябва да подкопава устоите на правовата държава".

"Ако прочетете внимателно и самия закон и наложеното вето, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок", заяви още държавният глава. По думите му, когато има приоритетни обекти, това означава, че може да има съответно и приоритетно решение на съда, специално за тях.

Във Варна Радев участва в честването на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.

Dnevnik.bg