Четири номинация за присъждане на почетни звания на община Шумен ще гласува на сесията си този месец Общинският съвет.

Художникът Румен Михайлов и създателят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров са номинирани за "Почетен гражданин на Шумен", а писателката Къна Бойчева и доайенът на автомобилния спорт в града Савко Панайотов за "Носител на златна значка на Шумен".

Номинациите днес бяха обсъдени на заседание на Комисията по култура, чиито членове единодушно  ги подкрепиха.

Това са вторите номинации за звания на общината, които ще бъдат разглеждани тази година. По статут предложения за почетни звания се гласуват веднъж годишно, освен при извънредни ситуации. През май почетни граждани на града станаха Антонин Горчев и Добрин Панайотов.

Според председателят на комисията Венцислав Венков и четирите номинации са силни и могат да бъдат подкрепени от Общинския съвет.

Художникът Румен Михайлов е последното постъпило предложение за носител на званието "Почетен гражданин на Шумен". Той е предложен за отличието от свои ученици, а докладната записка до Общинския съвет внася кметът Любомир Христов.

Също през този месец за носител на златна значка е предложен Савко Панайотов, а поводът е неговата 70-годишнина, както и цялостния му принос за развитието на автомобилизма в Шумен.

През юли за най-високото отличие на общината бе предложен създателят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров, а за златна значка Къна Бойчева.

Носителите на почетни звания на Шумен се определят от Общинския съвет с тайно гласуване и трябва да съберат 28 от гласовете на 41 съветници.

ШУМ.БГ