Заради действията на част от протестиращите срещу цената на водата днес, които нахлуха в сградата на Областна управа, полицията е разпитала общинският председател на социалистите Веселин Пенчев и служители на областната администрация.

От БСП видяха в това политически натиск над партията и заявиха, че неверен сигнал за действията на протестиращите до полицията е подаден от заместник областния управител Петко Шаренков. Двете страни дадоха извънредни пресконференции, на които разказаха своите версии за това, което се е случило след протеста.

Веселин Пенчев обясни, че е бил помолен днес около 13,00 часа да отиде в полицията и е бил разпитан.

„В полицията ме информираха, че при тях е постъпил сигнал от областна управа за насилствени действия срещу заместник-областния управител и други служители. Според служителите на реда заместник -областният управител Петко Шаренков е съобщил, че в сградата има нанесени материални щети, счупени са прозорци, изкъртена е дограма. Гледахме записи, от които се вижда, че няма насилие, нито е имало опити за такова, нито има нанесени материални щети“, обясни престоя си в Районното Веселин Пенчев. Той допълни, че не може да каже какъв сигнал, писмен или устен, е подаден от заместник-областния управител до полицията. „Ако Петко Шаренков не докаже тези си твърдения, ще му поискаме оставката“, каза още Веселин Пенчев. Той поиска разследването да продължи и всичко да бъде изяснено.

По думите на Пенчев това е опит да бъде смазан гласът на протестиращите и исканията, които гражданите са отправили. Според бившият областен управител от БСП Тодор Тодоров трябва да се повдигнат въпроси за това как сигналът е стигнал до полицията, дали Областна администрация не изпълнява поръчка на партия или на МВР и дали това не буди тревога за развитието на гражданското общество.

По-късно импровизиран брифинг дадоха областният управител Стефан Желев и заместник-областният управител Петко Шаренков.

„От приключването на протеста до този момент не съм подавал сигнал, устен или писмен, до когото и да е. Полицията идва тук, разпитва мен и служителите, написал съм обяснение“, заяви Петко Шаренков. Той допълни, че нищо не е счупено в сградата на администрацията и той не е подавал такава информация.

„Служителите в Областна управа днес са претърпели обидни квалификации, които не заслужават. Протести е имало много пъти и никой не е бил връщан от нас. Но това е Областна управа и не може хора, които са криминално проявени да нахлуват тук и да считат, че това е безнаказано“, каза Стефан Желев.

Той определи като цинично организиране на протест  за цената на водата от страна на БСП. "35 г. никой нищо не е правил за ВиК сектора. Сега нещо реално започва да се предприема. А тези, които нищо не са направили да яхват протеста е цинично“, каза областният управител.

Той допълни, че днес е бил командировка, а като е разбрал за случилото се е консултирал с юриста на администрацията и не са пускали жалба до полицията. По думите му тя се е самосезирала.

ШУМ.БГ