В залите на новия учебен център на ОУ “Христо Ботев” в село Ивански ученици, родители, учители и гости се събраха в навечерието на ромската Нова година, за да пресъздадат обичаите на Василица и Банго Васил.

Ромските семейства в селото пазят своите традиции и подготвиха обредни ястия за празничната трапеза, а момичетата и момчетата от училището припомниха легендите за спасителя на ромите Свети Василий.

Децата от трети до седми клас разказаха, че за новогодишната  трапеза по традиция трябва да има гъска, пуйка или петел, както и баница или пита, “кулак”, с паричка, приготвени от най-възрастната жена в семейството. За новогодишната нощ присъстват и сарми с дрянови пъпки за късмети.

Традицията повелява още, че през цялото време жената шета в пълно мълчание. Вярва се, че така злото няма да влезе в къщата, затова и вратите се заключват до полунощ, защото никой не бива да влиза, за да не избяга късметът.

И още за ромската Нова година - трапезата се прекадява и всички си вземат прошка и целуват ръка. Първата хапка от кулака не се изяжда, а се увива и се слага под възглавницата, а сънят показва какъв ще бъде късметът през годината.

На сутринта започва сурвакането с пожелание за здраве, плодородие и късмет. Според поверието тогава във всяка къща влиза Банго Васил и благославя дома.

Пресъздаването на обичая на ромската Нова година е част от празничните инициативи, включени в културния календар по проекта на Община Шумен – „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”. За реализацията на празненството помогнаха образователният медиатор Ирина Илиева, която участва във възстановката на празничната традиция, преподавателката по български език и литература Светла Мутафчийска, Анка Михайлова, майка на три деца.

Проектът се реализира със съдействието на Българо-швейцарската програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи „Здраве и образование за всички“. 

ШУМ.БГ