МБАЛ-Шумен е приключила 2017-та с 2,4 млн. лв. задължения, от които 1,888 млн. лв. са просрочени. Финансовото положение на лечебното заведение е лошо, но към момента няма заплаха от невъзможност за извършване на неотложните плащания.

Това стана ясно на заседание на икономическа комисия към Общинския съвет, на което бе изслушан управителя на МБАЛ д-р Атанас Атанасов.

"Правим всичко възможно за оптимизиране на разходите, преструктурираме отделения, но не закриваме нищо, като целта е да не се стига до отпадане на медицински дейности. Перспектива има, но тя е свързана с промяна на модела. Без решения на политическо ниво, нещата ще се влошават", каза Атанасов.

Шефът на болницата се оплака от ниските цени на клиничните пътеки, неувеличавани от години, както и от неплащането на надлимитните дейности и налаганите санкции от страна на Здравната каса. 

Той добави, че е обнадежден от срещата вчера в София със здравния министър Ананиев, на която са били поканени всички управители на областни болници в страната. Министърът показал разбиране на проблемите и воля за решаването им. На срещата е станало ясно, че шуменската болница е поставена във втора група на областните болници. В първа са отличниците, а в четвърта тези, които са в много тежко финансово състояние и са в невъзможност за плащане на задълженията си.

"В момента ние нямаме забавени плащания за възнаграждения на персонала, като разплащаме и обезщетенията при напускане", каза д-р Атанасов. Той добави, че е договорил с всички доставчици на услуги и на медикаменти да не се начисляват лихви по просрочените фактури. Това обаче, според него, не може да продължава до безкрай. 

Изслушването му от страна на Икономическа комисия бе във връзка с предстоящото гласуване на Бюджета на община Шумен за 2018-та, в който и тази година са заложени 100 хил. лв. за болницата.

С парите ще се купят операционни лампи и операционна маса, каза д-р Атанасов.

ШУМ.БГ