Варненският апелативен съд подложи днес на въззивен контрол условна присъда, постановена от Шуменския окръжен съд за причиняване на смърт по непредпазливост. Решението на шуменските магистрати - 2 години лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен срок, е протестирано от държавното обвинение в Шумен, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд.

В атакуваното съдебно решение /от ноември м.г./ Стефан Чобанов е признат за виновен в това, че на 16-ти май 2015 г. е причинил по непредпазливост смъртта на Пламен Иванов, вследствие на умишлено нанесена 5 дни по-рано в град Плиска лека телесна повреда.

Първата съдебна инстанция е присъдила и 120 000 лв. обезщетението за малолетното дете на пострадалия, за причинените му неимуществени вреди, както и близо 7 500 лева разноски по досъдебното производство, тези на съдебното дирене и за такси.

От пресслужбата на съда припомнят, че Чобанов и пострадалия живеели в Плиска и се познавали. Пламен употребявал алкохол, след което ставал избухлив и предизвиквал скандали сред познати и връстници. На 11 май 2015 г. пострадалият отново се черпил с приятели и след сериозно количество алкохол /2,6 промила/ се качил в чужд автомобил, запалил двигателя, изминал няколко метра, и върнал колата на мястото й. Известно време след това, собственикът на автомобила със свои приятели отишли до дома на Пламен и го накарали да излезе навън. Чобанов и Пламен си разменили обидни думи. Подсъдимият нанесъл един единствен удар с юмрук в лицето на пострадалия, при който той паднал назад по гръб в целия си ръст. Въпреки оказаната медицинска помощ в МБАЛ - Шумен Пламен починал 5 дни по-късно.

Според съдебномедицинската експертиза, непосредствената причина за смъртта му била прогресираща сърдечна и дихателна недостатъчност, предизвикана от травмата на главния мозък.

Въз основа на установената фактическа обстановка и анализа на писмените и гласните доказателства, Шуменският окръжен съд приел за безспорно, че с единствения удар в лицето на пострадалия, Чобанов е причинил умишлено лека телесна повреда. Последващото падане на земята и травматичното увреждане, довело до смъртта на пострадалия и квалифицирано като средна телесна повреда е неумишлено, счита съдът.

"Този извод се сподели днес и от прокурор на Апелативна прокуратура, който частично поддържа протеста на обвинителите от Шумен. Според него ОС – Шумен правилно е стигнал до заключението, че подсъдимият е действал при форма на несъзнавана непредпазливост, тъй като не е желаел нито причиняване на тези телесни увреждания, нито смъртта на Пламен, но е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на обществено опасните последици. Прокурорът от Апелативна прокуратура обаче настоява втората съдебна инстанция да увеличи размера на присъденото наказание до 3 години лишаване от свобода, което да се търпи ефективно. За ефективна присъда с по-голям размер и с пълно уважен граждански иск в размер на 300 000 лева настояват и адвокатите на семейството на Пламен. За тях условното наказание не е справедливо", добавиха от Апелативния съд.

Подсъдимият поискал от въззивния съд да потвърди присъдата на ОС – Шумен. Варненският апелативен съд трябва да се произнесе с решение в законовия двумесечен срок.

ШУМ.БГ