Сделката за българските активи на ЧЕЗ не застрашава националната сигурност. Това каза в отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, цитиран от БТА след като по-рано днес президентът Румен Радев свика съвета по национална сигурност по темата. Той напомни, че преди седмица всички служби са били изслушани в Комисията по енергетика, където са заявили, че нямат притеснения по сделката.

След като миналата седмица коалиционният партньро на ГЕРБ - Обединените патриоти, внесоха законопроект, който задължава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се произнася по сделки, включващи активи на доставчици на ток, електроенергия и газ, по аналогия на БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), които се произнасят при сделки на поднадзорните им лица, Добрев посочи, че трябва да се прави разлика между трите регулатора.

БНБ и КФН одобряват купувачите, защото хората имат спестявания в банките или индивидуални партиди в пенсионните фондове - т.е. там има средства, които държавата трябва да защити. Затова по думите му в тези два закона, при тези две институции, има текст, който разрешава сключването или несключването на определена сделка, за да се защитят именно тези спестявания. "В случая с КЕВР и ЕРП-ата не е такъв. Ние нямаме спестовни сметки в ЕРП-ата, ние нямаме наши пари, които ЕРП-ата държат. ЕРП-то просто предоставя услуга на населението и тази услуга е силно регулирана от страна на регулатора по отношение на качеството и цената на услугата", допълни Добрев.

Той изтъкна, че в закона изрично са разписани текстове, които при нарушаване на снабдяването или лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на собственика активите и да назначи особен управител. "Това сигурно е единственият закон, в който можеш да влезеш в една частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР, за да гарантираш, че услугата се изпълнява качествено", добави Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента е убеден, че цената на тока не може да се увеличи двойно, ако дойде нов собственик, защото тя се определя от регулатора. Според него енергийният бизнес у нас е силно регулиран.

Дневник