Изтече едногодишният срок, който Общинският съвет в Шумен даде на сдружение „Волов 1929“ за изграждане на футболно училище на терена на Тежкия полк. От клуба обаче не се отказват от проекта си и, вчера са внесли писмено обяснение в общината за причините, довели до забавянето.

„Съгласно решението на Общинския съвет инвеститорът е трябвало през този период да предприеме редица действия, след което да му бъде учредено право на строеж. Това не е станало. Ако бъде подадено ново искане, то трябва отново да се мине през цялата процедура“, каза зам.-кметът по икономическо развитие на Шумен Росица Антонова.

„Причините, заради които се бавят нещата, са независими от нас. Бавят се процедурите по отваряне на програмата „Фонд за градско развитие“ към ОП „Региони в растеж“. Така ние няма как да кандидатстваме по програмата и да разберем дали ще е одобрен проекта ни“, каза за ШУМ.БГ представителят на „Волов 1929“ Петър Рафаилов.

По думите му сдружението не се е отказало от проекта за строеж на футболно училище, но вече не може да се ангажира с конкретни срокове. „Ние имаме готовност с проекта, не сме се отказали, просто чакаме старта на програмата, но на този етап не искаме удължаване на срока, в който теренът да е запазен за нас. Внесохме становището, за да сме коректни, и да уведомим, че не можем да изпълним решението на Общинския съвет от 27 април м.г. Запазваме си правото, когато стартира програмата, да поискаме отново да ни се даде терена. До тогава общината нека разполага с мястото, и ако се появи инвеститор, да му го предостави“, допълни Рафаилов.

Той обясни още, че през изминалата една година  е изработен цялостен идеен проект за футболното училище, както и количествено стойностни сметки на строителните работи. Цялата инвестиция щяла да възлезе на 16 - 17 млн. лв.

ШУМ.БГ