Депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски обявява, че се отказва да продаде част от издателската си компания "Телеграф Медиа" на "Ню Имидж Медиа", както беше обявено, и се отказва от лично участие в този бизнес. Това се разбира от изявление на Пеевски, цитирано от "Фокус". Изявлението е публикувано и в други сайтове, но не е получено на редакционната поща на "Дневник".

Депутатът изразява възмущението си, че повече от пет месеца Комисията за защита на конкуренцията не се произнася по искането за одобрение на сделката за придобиването на 50% от "Телеграф Медиа" от страна на дружеството от киноиндустрията "Ню имидж". Това според Пеевски е недопустимо и не кореспондира със сроковете, които комисията прилага при подобни процедури. Антимонополната комисия започна да проверява сделката в края на април след като дружеството на депутата "Интертръст" сключи предварителен договор за продажбата на 50% от "Телеграф медиа" с "Ню имидж".

Депутатът - издател изказва подозрението, че причина КЗК да не се произнесе вече повече от пет месеца "не е
в сложността на одобрението, а във факта, че касае за свързана с мен медия".

"Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането за одобрение като заявявам, че се отказвам и от сделката", подчертава Пеевски, който е и член на парламентарната комисия по икономическа политика. Той добавя, че днес е учредил фондация "Телеграф", чиято основна цел ще е "развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми".

"С оглед на тази цел, в управителния съвет на фондацията ще участват само изявени български журналисти, които винаги открито са отстоявали истината и не се страхуват да изразят личната си позиция", обещава той по примера на издателя Тодор Батков, който в началото на тази година обяви, че дарява акциите си във вестник "Стандарт" на журналистите.

По думите на Пеевски, преразказани от "Фокус", след регистрацията на фондацията, тойще прехвърли изцяло в нейна полза собствеността на "Телеграф Медиа", а с това и отговорността за издаваните от същото дружество печатни медии – "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач".

"Така аз се оттеглям от активната издателска дейност, която оставям в ръцете на членовете на управителния съвет, като моето участие ще бъде ограничено единствено до финансовото подпомагане на дейността на фондацията за постигането на нейните цели", допълва Пеевски.

"Мисля, че е крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналистите, защото само така би се гарантирала независимостта на медиите. Колко пъти през последните години сме ставали свидетели как чисто медийни мероприятия се превръщат в олигархични срещи, където вместо журналисти виждаме рамо до рамо съмнителни бизнесмени, обвиняеми и подсъдими, както и лица със запорирано от държавата имущество. Това ли е медийната свобода, за която толкова се говори и която трябва да е барометъра на обществото? " пише Пеевски.

Той за пореден път се определя като жертва на фалшиви новини и медийни манипулации, както и на продължаваща години клеветническа кампания. Обяснението на депутата е, че неговите медии досега са осветявали задкулисни сделки на олигарси и са се противопоставяли на техни манипулации.

Пеевски подчертава, че като издател на печатни медии не желае повече да бъде причисляван по какъвто и да е начин към "тази група медийни собственици" и заявява, че "на създадената от тях изродена медийна среда е крайно време да се противодейства".

Депутатът от ДПС казва още, че "редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове". Според него само така медиите ще се освободят от всякакви зависимости, а страната ще се издигне в индекса на медийната свобода.

Дневник