Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна с учителите от ОУ “Панайот Волов” в село Мадара. Посещението е част от програмата на градоначалника за срещи с педагогическия персонал на училищата в общината.

Един от проблемите, които постави директорът на училището Магдалена Божанова е намалелият брой на учениците, въпреки, че в селото няма необхванати деца в училищна възраст. Тя изтъкна и липсата на средства за поддържането на училищната сграда. В разговора с учителите кметът Любомир Христов коментира недостига на пари за ремонтни дейности в учебните заведения по селата и обясни, че този въпрос стои на вниманието на администрацията. „Общината търси възможности за неговото решаване, защото е важно запазването на училищата в селата“, каза Христов. Той пое ангажимент да постави въпроса за по-широко обсъждане, да бъде разгледан на заседание на Консултативния съвет на директорите и да се търси мнението на всички. „От вас обаче зависи децата да бъдат обхванати в учебния процес и да получат качествено обучение по места,“ каза Христов.

Посещението му в ОУ „Панайот Волов“ съвпадна с празника, организиран по повод Националната седмица на четенето. По-малките ученици от училището бяха подготвили драматизация по приказката на Ран Босилек “Дядо и ряпа”, а по-големите разказваха за родния край и рецитираха стихотворения за България. Любомир Христов поздрави учениците за чудесните изпълнения. “Виждам, че много сте се старали и здраво сте учили, бъдете винаги така упорити и слушайте вашите учители, четете, пишете, смятайте, защото без образование, човек трудно успява да се реализира в живота и да постига мечтите си.”

ШУМ.БГ