Най-ценното за родителите са техните деца, а всеки пази най-ценното си! Така безпогрешно отговориха на въпрос малчуганите във всеки от класовете, в които до този момент се проведоха специалните часове от инициативата „С предпазен колан на задната седалка“. По време на интерактивното обучение обаче малчуганите разбраха също, че и те сами могат да се пазят, докато пътуват в автомобила, като научиха как точно е най-правилно да го правят. Всички те получиха своите значки „Инспектор по коланите“, чрез които вече ще могат да контролират, кой как се вози в колата и дали и как е сложил своя колан. 

Доброволците от инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ преминаха вече през 43 паралелки на осем училища и връчиха тениски и значки на над 1100 малчугани от втори до четвърти клас.

Едни от тях са учениците от 2 "г" и 3 "а" клас на СУ „Йоан Екзарх Български“, които днес се срещнаха с представители на фирма „Херти“ АД. И в двата класа децата взимаха активно участие и с интерес изгледаха презентацията и филма, които им показваха какви са опасностите за тях и пътниците в колата, ако се возят без предпазен колан. Децата с височина под 150 см и възраст под 12 години винаги трябва да се возят на специална седалка и отзад в колата; когато тръгваме на път, винаги да слагаме предпазен колан и да проверяваме, дали шофьорът и другите пътници в автомобила са го поставили. Това бяха част от призивите на представителите на фирма „Херти“ към учениците днес.

Това призоваха и доброволците от фирма "Алкомет" АД, които вчера посетиха НУ „Илия Р. Блъсков“ и влязоха в часовете на деца от втори, трети и четвърти клас. Изключително активни бяха малчуганите от 2 "а" клас на началното училище. Те  показаха завидни знания по безопасност на движението, но се оказа, че повече от половината поне веднъж са се возили на предната седалка – едно от най-опасните неща за тях, ако се случи катастрофа. Второкласниците обещаха, че повече това няма да се повтаря, а след презентацията показаха, че са внимавали по време на обучението, като отговориха безпогрешно на всеки въпрос, както на презентатора от "Алкомет", така и на пътния полицай, който влезе в края на часа. Инспекторът от пътна полиция обясни на малчуганите, че вече разчита и на тях за помощ в контрола по коланите и разясни, че ако униформените спрат за проверка родителите им и децата се возят отпред, глобата е 50 лв. Ако пък някой от родителите се вози без колан – глобата вече е 100 лв.

Припомняме, че инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ стартира на 1 октомври т.г. и се осъществява въс съдействието на Херти АД, Алкомет АД, Рока България, Теси, Примекс, Телепол, Unicredit Bulbank, Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ, Радио Шумен, Дарик радио, shmoko.bg.  До средата на ноември месец ще бъдат обхванати общо около 2 400 деца от втори до четвърти клас на училищата от Шумен, Каспичан и Плиска.

ШУМ.БГ