След двегодишно прекъсване заради ковид-пандемията, кампанията “С предпазен колан на задната седалка” отново стартира. Благодарение на нея, близо 1600 деца от община Шумен ще преминат през специално обучение за ползите от това да слагаме колан, дори когато се возим на кратко разстояние и на задната седалка. 

Инициативата започна с пресконференция днес в сградата на Радио Шумен и в нея взеха участие Дияна Габровска, директор човешки ресурси и административни дейности в „Херти“, инспектор Йордан Жеков от сектор „Пътна полиция“ – ОД на МВР Шумен, Катерина Петрова, главен редактор от Радио Шумен и Роза Енчева,  гл. експерт "Връзки с обществеността" на Община Шумен. 

Стана ясно, че още този месец доброволци от фирми и полиция ще започнат срещи с децата от 1. и 2. клас на училищата в Шумен, като след всяка от тях малчуганите ще получат значки с  титлата “инспектор по коланите”. Целта е те сами да контролират, слагат ли всички в колата своите колани. С помощта на информационни материали и анимационно филмче, съобразено с възрастта на децата, се разкриват опасностите, които ги грозят, ако те не са с колан, не са на седалка или на столче.

“Тази инициатива е насочена към децата и не само. Ние имаме голямото желание да достигнем и до родителите, и обществеността, защото в крайна сметка отговорността на родителите е основна. Изключително горди сме с тази инициатива. Не случайно избрахме и днешния ден за старт на кампанията, защото всеки един доброволец е един вид будител за тези деца. Много се надявам инспекторите по коланите, както ние наричаме дечицата, да стават все повече. Най-голямото богатство са децата и тяхното здраве и безопасност е висша цел и дори и само един детски живот да спасим, всичките ни усилия няма да са били напразни”, каза Дияна Габровска, като благодари на всички партньори.

Припомняме, че “С предпазен колан на задната седалка” е кампания, която стартира в Шуменско през 2018 г. Тя обхвана над 3200 деца от първи до четвърти клас от училищата в Шумен, селата на общината, както и деца от Каспичан и Плиска.

Идеята е заимствана от фирма Солвей Соди, която през 2015 г. за първи път стартира инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ в гр. Варна и региона. В Шумен тя се осъществява със съдействието на много фирми, сред които "Херти" АД, "Алкомет" АД, ”Автомагистрали-Черно море”, "Телепол", "Теси", "Примекс", "Unicredit Bulbank", "Лифтком", “Таита”, "Фикосота", "БулМаг",, Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ,  Радио Шумен, Дарик радио, shmoko.bg. 

ШУМ.БГ