Руският президент Владимир Путин каза на съветника по сигурността на Съединените щати Джон Болтън, че иска нови разговори с американския си колега Доналд Тръмп идния месец, предаде "Ройтерс".

Пред Болтън, който бе в Русия и при подготовката на предишните двустранни разговори на президентите в Хелзинки, президентът обясни, че Русия понякога се изненадва от "непредизвиканите" действия на Вашингтон към Москва. Този коментар следва решението на Тръмп да изтегли САЩ от ключов договор за ядрените оръжия.

Предишното съобщение на Кремъл в същия дух бе свързано с церемониите за стогодишнината от края на Първата световна война в Париж, в които и Тръмп, и Путин се очаква да се включат.

 Преди 10 дни руското външно министерство каза, че Русия е готова на диалог и е склонна да обсъди възможни места за срещата, ако има условия тя да се състои в Париж (т.е. ако и двамата потвърдят участие). Днес Путин предположи, че може да разговаря с Тръмп в кулоарите.

Болтън от своя страна добави, че според него Тръмп очаква с нетърпение подобни разговори.

Това би бил вторият разговор очи в очи на Тръмп и Путин след Хелзинки. На 16 юли те се срещнаха и последва дори покана за руския държавен глава в Белия дом, изненадала някои представители на САЩ, особено с възможността да съвпадне с кампанията за междинните избори на 6 ноември. Ако плановете се осъществят, двамата ще разговарят непосредствено след изборите. 

Дневник