Обновената къща музей „Лайош Кошут“ бе официално открита днес от унгарския посланик Текла Харангозо. Заедно с нея в града бяха Тамаш Будаи, търговско аташе към посолството, и Дьорди Димитров - директор на Унгарския културен институт в София. На събитието присъства кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметовете Найден Косев и Светлана Маркова.

В музейния комплекс е направен основен ремонт на покрива на къщата и на експозиционната зала, със специални препарати са обработени дървените части от фасадата, сградата е пребоядисана и укрепена. Ремонтирана е експозиционната зала, като в нея са отворени две нови помещения, които ще служат за  учебен кабинет и библиотека. „Досега тези помещения се използваха за склад, а от днес всеки ще може в тях да прочете унгарска литература, както и да учи унгарски език“, обясни уредникът на къщата музей Станимира Ангелова.

Средствата, вложени в ремонтни дейности, са 39 591 лв. От тях 25 681 лв.  са осигурени по програмата  „Опазване на унгарските паметници в чужбина” на унгарското Министерство на външните работи. Ремонтът бе съфинансиран от Регионалния исторически музей в Шумен с 10 640 лв. и с 3 270 лв. от община Шумен.

„Скъпи гости и приятели. Днес сме се събрали да открием обновената къща музей „Лайош Кошут“. Това е резултат на съвместните усилия на унгарската държава и община Шумен. Опазването на културно-историческото наследство е един от приоритетите за Унгария. За мен е особена радост, че това събитие съвпада с честването на годината на Европейското културно наследство на ЮНЕСКО. Унгария цени историческото минало и се старае да опазва своите паметници, не само в страната, но и в чужбина. Възстановяването на подобни паметници са гарант за това, че те ще бъдат предадени на идното поколение с цялото богатство на своята автентичност и многообразие“, каза в словото си г-жа Текла Харангозо.

Тя благодари на управата на град Шумен, че взима присърце опазването на паметниците,  свързани с унгарските емигранти и изрази надежда Унгария, България и Шумен да запазят нивото на културен обмен, постигнато с многогодишна работа. .

„Радвам се, че сме заедно в обновената къща, която е символ на приятелството между България и Унгария. От името на шуменци искам да благодаря на унгарското правителство за отпуснатите средства за обновяване на комплекса. Вярвам, че и в бъдеще ще продължим да си сътрудничим и да укрепваме нашето приятелство“, каза от своя страна кметът Любомир Христов.

Директорът на Регионален исторически музей Шумен също благодари за съдействието от страна на Унгария. „Надявам се тези действия да продължат и занапред. През 2019 г. ще отбележим 70 г. от създаването на музейния комплекс и се надявам да обновим експозицията, да я представим с по-модерни средства“, заяви Даниел Руменов.

Днешната официална церемония по откриването на обновения комплекс бе съпроводена от концерт на младите изпълнители Хелга Дебрецени-Киш и Кристиан Дьомен. Двамата музиканти са студенти в специалност "Народна музика" в Музикалната академия „Ференц Лист” и  изпълниха свои импровизации за цитра по мотиви от народна музика, джаз и съвременна музика. Поздрав към гостите поднесоха на унгарски език възпитаници на ІІ ОУ „Д-р Петър Берон“.

Обновяването на къща музей „Лайош Кошут“  е свързано със 170-годишнината от борбата за свобода на унгарския народ от 1848-1849 г.

ШУМ.БГ