Стартира 2,5-милионният проект за рехабилитация на уличното осветление в Шумен. Дейностите ще продължат и през следващата година, като ще обхванат булевард "Симеон Велики" от входа на града в Тракийския до автобусния обръщач на ул. "Раковски"; участъка от 5-ти километър до Гръцкия блок; ул. "Марица" - в участъка от паметника на 5-ти полк до ул. "Невен" и надолу по ул. "Климент Охридски" до бул. "Симеон Велики"; бул. "Ришки проход" - от кръговото кръстовище на "Бадема" до табелата за край на гр. Шумен, както и пътя от града до кв. "Дивдядово".

Днес работници на "Е - Плант" ООД полагаха нови кабели за стълбовете в района на 5-ти километър. Там до сега светеха само половината осветителни тела - в частта откъм града.  

„Кабелите в този участък са дефектирали и сега се подменят изцяло. Предстои също на мястото на сегашните лампи да се поставят енергийно ефективни. Едновременно с това върви и смяната на мантинелите в този участък. Ако времето позволи, до края на годината ще се боядисат мантинелите и стълбовете на лампите“, обясни заместник-кметът Боян Тодоров.

Той допълни, че след този участък изпълнителят ще започне подмяна на осветлението по ул. „Марица“ след зала „Арена Шумен“. След това ще се работи от Томбул джамия по бул. „Симеон Велики“ към изхода за Варна. Работата по тези два участъка вероятно ще започне следващата година.

За подмяна на осветителните тела и внедряване на система за автоматично управление на уличното осветление община Шумен ще даде от собствения си бюджет 2,440 млн. лв. с ДДС. Обществената поръчка спечели Консорциум "Модерна светлина" ДЗЗД, в който влизат "Електроконсултстрой" ЕООД, "Е - Плант" ООД и "СБ - Електрик дизайн" ЕООД.

ШУМ.БГ